Van een snelle break-up, waarvoor was gevreesd, is dus geen sprake. De partijen die voorstander zijn van een besparingsbeleid trokken het laken naar hun kant, ze veroverden genoeg zetels om een een regering te vormen.

Sommige stemmen in Europa spreken nu over een matiging van de besparingsmaatregelen, waardoor de kansen zijn toegenomen dat er een soort compromis kan worden bereikt.

De positieve stemming op de markten vorige week was hoofdzakelijk het gevolg van de hoop dat er een vorm van actie vanwege de centrale banken op komst was.

Kansen kleiner op snelle actie ECB

Paradoxaal genoeg zijn de kansen daarop kleiner geworden door de beter dan verwachte verkiezingsuitslag. Een snelle actie van de Europese Centrale Bank lijkt voorlopig kleiner te zijn geworden.

Wanneer de verkiezingsuitslag voor paniek op de markten had gezocht, zou de ECB gedwongen geweest zijn om in te grijpen. De uitslag van de Griekse verkiezingen kan zodoende de druk op de ECB weggenomen hebben.

Wat de Amerikaanse centrale bank betreft, is de kans groter dan er deze week een vorm van actie komt. Een voortzetting van Operation Twist is mogelijk of een snellere aankondiging van quantative easing 3.

Het is volgens Gijsels onduidelijk welke vorm de stimulerende maatregelen gaan aannemen, gegeven het feit dat de vertraging van de economie in de Verenigde Staten ook de centrale bank bij verrassing heeft genomen.

Mogelijk gaan de beurskoersen nog wat stijgen, maar er is zeker geen ruimte voor euforie. De wereldeconomie verkeert in slappe toestand, terwijl Griekenland en andere formidabele uitdagingen nog steeds voor ons liggen. Voorlopig moeten we echter gebruik maken van elk straaltje zonlicht om ons aan op te trekken.

Van een snelle break-up, waarvoor was gevreesd, is dus geen sprake. De partijen die voorstander zijn van een besparingsbeleid trokken het laken naar hun kant, ze veroverden genoeg zetels om een een regering te vormen. Sommige stemmen in Europa spreken nu over een matiging van de besparingsmaatregelen, waardoor de kansen zijn toegenomen dat er een soort compromis kan worden bereikt. De positieve stemming op de markten vorige week was hoofdzakelijk het gevolg van de hoop dat er een vorm van actie vanwege de centrale banken op komst was. Kansen kleiner op snelle actie ECB Paradoxaal genoeg zijn de kansen daarop kleiner geworden door de beter dan verwachte verkiezingsuitslag. Een snelle actie van de Europese Centrale Bank lijkt voorlopig kleiner te zijn geworden. Wanneer de verkiezingsuitslag voor paniek op de markten had gezocht, zou de ECB gedwongen geweest zijn om in te grijpen. De uitslag van de Griekse verkiezingen kan zodoende de druk op de ECB weggenomen hebben. Wat de Amerikaanse centrale bank betreft, is de kans groter dan er deze week een vorm van actie komt. Een voortzetting van Operation Twist is mogelijk of een snellere aankondiging van quantative easing 3. Het is volgens Gijsels onduidelijk welke vorm de stimulerende maatregelen gaan aannemen, gegeven het feit dat de vertraging van de economie in de Verenigde Staten ook de centrale bank bij verrassing heeft genomen. Mogelijk gaan de beurskoersen nog wat stijgen, maar er is zeker geen ruimte voor euforie. De wereldeconomie verkeert in slappe toestand, terwijl Griekenland en andere formidabele uitdagingen nog steeds voor ons liggen. Voorlopig moeten we echter gebruik maken van elk straaltje zonlicht om ons aan op te trekken.