Het belangrijkste vraagstuk van de financiële markten, en de rente en valutamarkten in bijzonder, is wanneer de FED haar opkoopprogramma (QE) gaat stopzetten of verminderen. Het laatste heeft de liefkozende naam "tapering".

Iedereen weet dat de dag komt dat de FED haar opkoopprogramma beëindigt. De FED heeft daar onder andere het werkloosheidspercentage voor genomen als maatstaf. Zolang dit boven de 6,5% is zal men door blijven gaan met het op-koopprogramma. Op dit moment is het nog 7,6%.

De cijfers over juli (aanstaande vrijdag) zullen wellicht iets lager zijn maar het bereiken van de 6,5% lijkt nog maanden weg te liggen.

Maar volgens de Amerikaanse krant zou er binnen de FED spraken zijn dat men dat percentage van werkloosheid wil gaan stellen op 6%.

En dan duurt het nog veel langer voordat er ook maar wordt begonnen aan een vermindering van het opkopen. Het bericht is voer voor de vele volgers van de centrale bank.

Deze "FED-watchers" zijn natuurlijk verdeeld over wat het gerucht (want dat is het) voor implicaties heeft.

Een aantal meent dat de FED heel zenuwachtig is over de gevolgen van het beëindigen van QE. Dat concluderen zij uit het feit dat men heel snel andere geluiden liet horen toen in mei/juni financiële markten fors gingen bewegen.

En dat ging dan alleen nog maar op de mogelijkheid om QE te stoppen. Welk financieel drama zou er komen als er daadwerkelijk minder dan € 85 mld per maand aan obligaties wordt opgekocht?

Onder het verhaal "Better safe than sorry" wil men daarom een veiligheidspercentage inbouwen. Immers een percentage van lager dan 6% is veiliger.

Het belangrijkste vraagstuk van de financiële markten, en de rente en valutamarkten in bijzonder, is wanneer de FED haar opkoopprogramma (QE) gaat stopzetten of verminderen. Het laatste heeft de liefkozende naam "tapering". Iedereen weet dat de dag komt dat de FED haar opkoopprogramma beëindigt. De FED heeft daar onder andere het werkloosheidspercentage voor genomen als maatstaf. Zolang dit boven de 6,5% is zal men door blijven gaan met het op-koopprogramma. Op dit moment is het nog 7,6%. De cijfers over juli (aanstaande vrijdag) zullen wellicht iets lager zijn maar het bereiken van de 6,5% lijkt nog maanden weg te liggen. Maar volgens de Amerikaanse krant zou er binnen de FED spraken zijn dat men dat percentage van werkloosheid wil gaan stellen op 6%. En dan duurt het nog veel langer voordat er ook maar wordt begonnen aan een vermindering van het opkopen. Het bericht is voer voor de vele volgers van de centrale bank. Deze "FED-watchers" zijn natuurlijk verdeeld over wat het gerucht (want dat is het) voor implicaties heeft. Een aantal meent dat de FED heel zenuwachtig is over de gevolgen van het beëindigen van QE. Dat concluderen zij uit het feit dat men heel snel andere geluiden liet horen toen in mei/juni financiële markten fors gingen bewegen. En dat ging dan alleen nog maar op de mogelijkheid om QE te stoppen. Welk financieel drama zou er komen als er daadwerkelijk minder dan € 85 mld per maand aan obligaties wordt opgekocht? Onder het verhaal "Better safe than sorry" wil men daarom een veiligheidspercentage inbouwen. Immers een percentage van lager dan 6% is veiliger.