De scherpe depreciatie van het Britse pond tijdens deze recessie is op zijn minst gedeeltelijk een weerspiegeling van het agressieve monetaire beleid van de BoE. Sommigen stellen dat het VK kan profiteren van het zwakke pond, omdat producten goedkoper worden voor buitenlandse kopers.

Echter, de arbeidskosten per eenheid product stijgen terwijl de arbeidsproductiviteit daalt. Het gevolg is dat een economisch herstel voornamelijk afhankelijk blijft van de binnenlandse vraag.

Bovendien kan het zwakkere pond inflatie opdrijven en de koopkracht van huishoudens verzwakken. De BoE-vergadering wordt deze week daarom interessant.

De BoE zal de beleidsrentes waarschijnlijk onveranderd laten, maar het is onzeker of de huidige kwantitatieve verruiming verder uitgebreid wordt, wat extra neerwaartse druk op het pond kan veroorzaken.

In focus deze week:

FOMC-vergadering vandaag, ECB- en BoE-vergaderingen op donderdag

Arbeidsmarktrapport in de VS op vrijdag

De scherpe depreciatie van het Britse pond tijdens deze recessie is op zijn minst gedeeltelijk een weerspiegeling van het agressieve monetaire beleid van de BoE. Sommigen stellen dat het VK kan profiteren van het zwakke pond, omdat producten goedkoper worden voor buitenlandse kopers. Echter, de arbeidskosten per eenheid product stijgen terwijl de arbeidsproductiviteit daalt. Het gevolg is dat een economisch herstel voornamelijk afhankelijk blijft van de binnenlandse vraag. Bovendien kan het zwakkere pond inflatie opdrijven en de koopkracht van huishoudens verzwakken. De BoE-vergadering wordt deze week daarom interessant. De BoE zal de beleidsrentes waarschijnlijk onveranderd laten, maar het is onzeker of de huidige kwantitatieve verruiming verder uitgebreid wordt, wat extra neerwaartse druk op het pond kan veroorzaken. In focus deze week: FOMC-vergadering vandaag, ECB- en BoE-vergaderingen op donderdag Arbeidsmarktrapport in de VS op vrijdag