De BEL 20 is in Europa de uitzondering die de regel bevestigt, de toonaangevende Brusselse beursindex moet ongeveer een half procent prijsgeven. De analisten reageerden unaniem ontgoocheld over de resultaten die Delhaize vanmorgen bekendmaakte. ING verwacht dat 2012 niet veel beter gaat worden en ziet de koers terugvallen naar nieuwe dieptepunten.

Wat gaat de ECB vertellen?

Vandaag komt de ECB bijeen. De analisten van Theodoor Gilissen Bankiers verwachten geen aanpassingen in het rentetarief en ook geen aankondigingen van verdere verruimende maatregelen. Wel zal de ECB zich waarschijnlijk nog voorzichtiger uitlaten over de economische ontwikkelingen in de eurozone.

De cijfers van gisteren geven daar nog meer aanleiding toe: de industrie krimpt sneller dan de eerste schatting deed vermoeden en staat al negen maanden onder druk. De werkloosheid in de eurozone bedraagt nu 10,9% en bereikte daarmee het hoogste punt sinds 15 jaar.

De lage rente, de verstrekking van 3-jaarsleningen en het opkopen van staatsleningen door de ECB heeft de liquiditeitspositie van banken verbeterd. Ook was er sprake van een tijdelijke daling van de rente op Spaanse en Italiaanse staatsleningen. De banken uit die landen kochten staatsleningen en verhoogden daarmee de risico's op hun balansen.

De BEL 20 is in Europa de uitzondering die de regel bevestigt, de toonaangevende Brusselse beursindex moet ongeveer een half procent prijsgeven. De analisten reageerden unaniem ontgoocheld over de resultaten die Delhaize vanmorgen bekendmaakte. ING verwacht dat 2012 niet veel beter gaat worden en ziet de koers terugvallen naar nieuwe dieptepunten. Wat gaat de ECB vertellen? Vandaag komt de ECB bijeen. De analisten van Theodoor Gilissen Bankiers verwachten geen aanpassingen in het rentetarief en ook geen aankondigingen van verdere verruimende maatregelen. Wel zal de ECB zich waarschijnlijk nog voorzichtiger uitlaten over de economische ontwikkelingen in de eurozone. De cijfers van gisteren geven daar nog meer aanleiding toe: de industrie krimpt sneller dan de eerste schatting deed vermoeden en staat al negen maanden onder druk. De werkloosheid in de eurozone bedraagt nu 10,9% en bereikte daarmee het hoogste punt sinds 15 jaar. De lage rente, de verstrekking van 3-jaarsleningen en het opkopen van staatsleningen door de ECB heeft de liquiditeitspositie van banken verbeterd. Ook was er sprake van een tijdelijke daling van de rente op Spaanse en Italiaanse staatsleningen. De banken uit die landen kochten staatsleningen en verhoogden daarmee de risico's op hun balansen.