Algemeen wordt verwacht dat februari geen bijzonder goede maand is geweest voor de Amerikaanse arbeidsmarkt. De consensusverwachting bij de economen is dat er vorige maand opnieuw 20.000 jobs zijn verloren gegaan.

Sommige economen denken zelfs dat er tot 50.000 jobs zijn verloren gegaan. De weinig hooggespannen verwachtingen hebben alles te maken met de evolutie van de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering die op weekbasis worden bekendgemaakt.

In de afgelopen twee weken vielen die aanvragen telkens tegen. Anderzijds wordt verwacht dat de werkloosheidsgraad vorige maand zal zijn gestegen van 9,70% naar 9,80%.

De werkloosheidscijfers kunnen gaan bewijzen dat de Amerikaanse economie veel minder sterk groeit dan was verhoopt. Om een krachtig herstel te krijgen, is namelijk de creatie van nieuwe banen noodzakelijk. Alleen zo kan de consumptie opnieuw aangezwengeld worden.

De consument is nog steeds belangrijk voor de Amerikaanse economie, de consumptie staat voor 70% van het BBP. Gezien de onzekerheid op de arbeidsmarkt is de consument momenteel niet geneigd om veel te consumeren.

Een positief punt is dat de vernietiging van jobs op grote schaal lijkt te zijn gekeerd. Op het hoogtepunt van de crisis gingen tot 700.000 jobs per maand verloren. Vrijdag zal ook de evolutie van het aantal gewerkte uren aandacht geanalyseerd worden.

Algemeen wordt verwacht dat februari geen bijzonder goede maand is geweest voor de Amerikaanse arbeidsmarkt. De consensusverwachting bij de economen is dat er vorige maand opnieuw 20.000 jobs zijn verloren gegaan. Sommige economen denken zelfs dat er tot 50.000 jobs zijn verloren gegaan. De weinig hooggespannen verwachtingen hebben alles te maken met de evolutie van de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering die op weekbasis worden bekendgemaakt. In de afgelopen twee weken vielen die aanvragen telkens tegen. Anderzijds wordt verwacht dat de werkloosheidsgraad vorige maand zal zijn gestegen van 9,70% naar 9,80%. De werkloosheidscijfers kunnen gaan bewijzen dat de Amerikaanse economie veel minder sterk groeit dan was verhoopt. Om een krachtig herstel te krijgen, is namelijk de creatie van nieuwe banen noodzakelijk. Alleen zo kan de consumptie opnieuw aangezwengeld worden. De consument is nog steeds belangrijk voor de Amerikaanse economie, de consumptie staat voor 70% van het BBP. Gezien de onzekerheid op de arbeidsmarkt is de consument momenteel niet geneigd om veel te consumeren. Een positief punt is dat de vernietiging van jobs op grote schaal lijkt te zijn gekeerd. Op het hoogtepunt van de crisis gingen tot 700.000 jobs per maand verloren. Vrijdag zal ook de evolutie van het aantal gewerkte uren aandacht geanalyseerd worden.