Die stijging was de grootste sinds januari 2006. Bovendien zou het de tweede keer op rij zijn dat de retail sales twee maanden na elkaar stijgen. De verkopen zijn ongetwijfeld positief beïnvloed door het "cash for clunkers" plan van president Barack Obama.

Volgens dat programma konden de Amerikanen hun oude wagen inruilen tegen een nieuwe en zo een premie incasseren. Daardoor werden de autoverkopen enorm gestimuleerd.

Tijdens het vierde kwartaal zal het effect van het "cash for clunkers" plan echter uitgewerkt zijn. Daardoor bestaat de kans dat de kleinhandelsverkopen opnieuw terugvallen.

Bovendien wordt verwacht dat de werkloosheid in de komende maanden verder gaat oplopen tot boven de 10%, waardoor de consumentenbestedingen onder druk kunnen komen te staan.

Zonder rekening te houden met de autoverkopen zouden de kleinhandelsverkopen met 0,40% zijn gestegen. Wal-Mart Stores kondigde vorige week aan dat als gevolg van de crisis de Amerikaanse consumenten zeer voorzichtig zijn geworden.

Die stijging was de grootste sinds januari 2006. Bovendien zou het de tweede keer op rij zijn dat de retail sales twee maanden na elkaar stijgen. De verkopen zijn ongetwijfeld positief beïnvloed door het "cash for clunkers" plan van president Barack Obama. Volgens dat programma konden de Amerikanen hun oude wagen inruilen tegen een nieuwe en zo een premie incasseren. Daardoor werden de autoverkopen enorm gestimuleerd. Tijdens het vierde kwartaal zal het effect van het "cash for clunkers" plan echter uitgewerkt zijn. Daardoor bestaat de kans dat de kleinhandelsverkopen opnieuw terugvallen. Bovendien wordt verwacht dat de werkloosheid in de komende maanden verder gaat oplopen tot boven de 10%, waardoor de consumentenbestedingen onder druk kunnen komen te staan. Zonder rekening te houden met de autoverkopen zouden de kleinhandelsverkopen met 0,40% zijn gestegen. Wal-Mart Stores kondigde vorige week aan dat als gevolg van de crisis de Amerikaanse consumenten zeer voorzichtig zijn geworden.