Deze week ligt de focus op de FOMC vergadering op woensdag en het 4e kwartaal BBP rapport in de VS op vrijdag, en op de euro zone CPI schatting op vrijdag en de Duitse Ifo indexdinsdag.

Komende vrijdag wordt het BBP rapport vrijgegeven, waar NBC Markets Roundup een groei van ongeveer 4.5% (k-o-k op jaarbasis) verwacht, terwijl de risico's zelfs nog aan de bovenkant liggen. Dit klinkt als een sterke groei, en dat is het ook.

Echter, deze groei moet gezien worden in het licht van de scherpe dalingen aan het einde van 2008/het begin van 2009.

Consumentenuitgaven zullen waarschijnlijk bijdragen aan de BBP groei, maar minder dan in het 3e kwartaal. Echter, met name voorraden zullen een grote bijdrage aan de groei hebben gehad, terwijl ook fiscale stimulansen hiertoe zullen hebben bijgedragen.

Aangezien de positieve bijdrage van voorraden en fiscale stimulansen in de loop van dit jaar nagenoeg zal verdwijnen, en andere delen van de economie verwacht worden om alleen matig te groeien, wordt de BBP groei volgens NBC Markets Roundup verwacht te dalen dit jaar ten opzichte van wat we eind 2009 hebben gezien.

Deze week ligt de focus op de FOMC vergadering op woensdag en het 4e kwartaal BBP rapport in de VS op vrijdag, en op de euro zone CPI schatting op vrijdag en de Duitse Ifo indexdinsdag. Komende vrijdag wordt het BBP rapport vrijgegeven, waar NBC Markets Roundup een groei van ongeveer 4.5% (k-o-k op jaarbasis) verwacht, terwijl de risico's zelfs nog aan de bovenkant liggen. Dit klinkt als een sterke groei, en dat is het ook. Echter, deze groei moet gezien worden in het licht van de scherpe dalingen aan het einde van 2008/het begin van 2009. Consumentenuitgaven zullen waarschijnlijk bijdragen aan de BBP groei, maar minder dan in het 3e kwartaal. Echter, met name voorraden zullen een grote bijdrage aan de groei hebben gehad, terwijl ook fiscale stimulansen hiertoe zullen hebben bijgedragen. Aangezien de positieve bijdrage van voorraden en fiscale stimulansen in de loop van dit jaar nagenoeg zal verdwijnen, en andere delen van de economie verwacht worden om alleen matig te groeien, wordt de BBP groei volgens NBC Markets Roundup verwacht te dalen dit jaar ten opzichte van wat we eind 2009 hebben gezien.