De Fed heeft dat instrument tot nu toe niet gebruikt, terwijl de Bank of England en de Bank of Japan hier al mee gestart zijn. Na een forse verlenging van de balans van de Fed is deze de laatste drie maanden weer afgenomen, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.

Bovendien blijkt uit de data dat slechts een klein deel van alle middelen van de Fed via kredietverlening van banken in de economie verdwijnen.

Hierdoor is inflatiedreiging onterecht en bestaat er eerder een gevaar van deflatie, maar blijft ook de ondersteuning van de economie uit.

Om herstel te stimuleren zijn het opkopen van bijvoorbeeld hypotheekleningen en langerlopende staatsleningen belangrijk.

Voor de Fed blijkt het opkopen van staatsleningen echter gevoelig omdat de suggestie wordt gewekt dat de staatsschuld hiermee gefinancierd wordt, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.

De Fed heeft dat instrument tot nu toe niet gebruikt, terwijl de Bank of England en de Bank of Japan hier al mee gestart zijn. Na een forse verlenging van de balans van de Fed is deze de laatste drie maanden weer afgenomen, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op. Bovendien blijkt uit de data dat slechts een klein deel van alle middelen van de Fed via kredietverlening van banken in de economie verdwijnen. Hierdoor is inflatiedreiging onterecht en bestaat er eerder een gevaar van deflatie, maar blijft ook de ondersteuning van de economie uit. Om herstel te stimuleren zijn het opkopen van bijvoorbeeld hypotheekleningen en langerlopende staatsleningen belangrijk.Voor de Fed blijkt het opkopen van staatsleningen echter gevoelig omdat de suggestie wordt gewekt dat de staatsschuld hiermee gefinancierd wordt, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.