Dat betekent dat dat de economie in de Verenigde Staten een verbazingwekkende 61% onder haar gemiddelde noteert. Om alles in perspectief te stellen: sinds de periode van de Grote Depressie in de jaren 30 is de verhouding maar twee keer onder 30 geweest: in 1980 en in 2012.

Hoe kan de economie van een land op de beste manier worden gemeten? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Cijfers zeggen veel maar niet alles. Het zal duidelijk zijn dat de VS-economie nu groter is dan ze enkele decennia geleden was.

Er moet echter ook met een aantal factoren rekening worden gehouden die moeilijk incalculeerbaar zijn, zoals bijvoorbeeld een hogere productiviteit, technologische veranderingen, groei van de bevolking, inflatie enzovoort. Een bioscoopticket in New York

kostte in 1935 25 dollarcent, anno 2013 is dat 20 dollar.

Simon Black van de blog Sovereign Man was van mening dat de correlatie van goud met de economie een veel betrouwbare standaard is, hij ging dan ook op zoek naar data met betrekking tot inflatie, levensstandaard, bevolking enzovoort in de Verenigde Staten sinds 1791.

De conclusie van zijn onderzoek is eigenlijk verbijsterend. Op basis van de verzamelde data kwam Black tot de conclusie dat de goudprijs zich in verhouding tot het BBP op depressie-niveaus bevindt.

Ondanks alle vooruitgang geboekt op het vlak van technologie en productiviteit is ons op schulden gebaseerde systeem eigenlijk niet meer dan een Ponzi-systeem. Black vraagt zich alleen maar af hoe het komt dat het nog niet ingestort is.

Dat betekent dat dat de economie in de Verenigde Staten een verbazingwekkende 61% onder haar gemiddelde noteert. Om alles in perspectief te stellen: sinds de periode van de Grote Depressie in de jaren 30 is de verhouding maar twee keer onder 30 geweest: in 1980 en in 2012. Hoe kan de economie van een land op de beste manier worden gemeten? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Cijfers zeggen veel maar niet alles. Het zal duidelijk zijn dat de VS-economie nu groter is dan ze enkele decennia geleden was. Er moet echter ook met een aantal factoren rekening worden gehouden die moeilijk incalculeerbaar zijn, zoals bijvoorbeeld een hogere productiviteit, technologische veranderingen, groei van de bevolking, inflatie enzovoort. Een bioscoopticket in New York kostte in 1935 25 dollarcent, anno 2013 is dat 20 dollar. Simon Black van de blog Sovereign Man was van mening dat de correlatie van goud met de economie een veel betrouwbare standaard is, hij ging dan ook op zoek naar data met betrekking tot inflatie, levensstandaard, bevolking enzovoort in de Verenigde Staten sinds 1791. De conclusie van zijn onderzoek is eigenlijk verbijsterend. Op basis van de verzamelde data kwam Black tot de conclusie dat de goudprijs zich in verhouding tot het BBP op depressie-niveaus bevindt. Ondanks alle vooruitgang geboekt op het vlak van technologie en productiviteit is ons op schulden gebaseerde systeem eigenlijk niet meer dan een Ponzi-systeem. Black vraagt zich alleen maar af hoe het komt dat het nog niet ingestort is.