Toch blijft de ondertoon enigszins afwachtend, meer bepaald tegen de achtergrond van de FED-meeting.

Van de Amerikaanse centrale bank wordt verwacht dat ze nieuwe stimuleringsmaatregelen gaat aankondigen. Blijven dergelijke maatregelen uit, dan kan de ontgoocheling groot zijn en kan een stevige correctie op de beurs van Wall Street plaatsvinden.

Volgens sommige analisten is het ontwaarschijnlijk dat er nog meer stimuleringsmaatregelen gaan komen.

Granenprijzen op nieuwe recordniveaus

De granenprijzen bereikten vorige week volgens Royal Bank of Scotland nieuwe recordniveaus. Tarwe werd 12 procent duurder en bij soja en maïs bedroeg de prijsstijging respectievelijk 7 en 9,1 procent.

Het warme en droge weer in het midwesten van de Verenigde Staten heeft door de schade aan de gewassen zelfs de vorm van een nationale ramp aangenomen.

De VS maken de ergste droogte mee in 56 jaar. De kwaliteit van de dit voorjaar geplante graangewassen is ook vorige week opnieuw verslechterd, zo bleek uit het wekelijkse Crop Ratings Report van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA).

Slechts 31 procent van de maïsplanten is nog van goede tot uitstekende kwaliteit was tegenover 40 procent een week eerder en 66 procent een jaar eerder.

Ook bij soja was er een achteruitgang naar 34 procent tegenover nog 40 procent een week eerder en 64 procent in 2011. Op de

zwaarst getroffen akkers is de oogst zelfs helemaal vernield. De exacte impact op de oogst- en voorraadprognoses zal pas de

komende weken duidelijk worden.

Eerder in juli stelde het USDA al de prognoses wat betreft de opbrengst per hectare en de voorraden voor soja en maïs neerwaarts bij.

Tot overmaat van ramp verlaagde Kazachstan eveneens de oogstverwachtingen. Het land zal dit jaar 12,8 miljoen ton granen produceren tegenover een verwachte 14 miljoen ton een jaar eerder.

In 2011 realiseerde Kazachstan nog een recordoogst van 27 miljoen ton graangewassen! Rusland verwacht dit oogstjaar een tarweopbrengst van 45,3 miljoen ton tegenover 56,2 miljoen ton vorig jaar.

Aan de vraagzijde voerde China in juni meer maïs en soja maar minder tarwe in dan tijdens dezelfde maand een jaar eerder. Tijdens de eerste jaarhelft voerde China al 23 procent meer soja in dan in dezelfde periode vorig jaar.

Toch blijft de ondertoon enigszins afwachtend, meer bepaald tegen de achtergrond van de FED-meeting. Van de Amerikaanse centrale bank wordt verwacht dat ze nieuwe stimuleringsmaatregelen gaat aankondigen. Blijven dergelijke maatregelen uit, dan kan de ontgoocheling groot zijn en kan een stevige correctie op de beurs van Wall Street plaatsvinden. Volgens sommige analisten is het ontwaarschijnlijk dat er nog meer stimuleringsmaatregelen gaan komen. Granenprijzen op nieuwe recordniveaus De granenprijzen bereikten vorige week volgens Royal Bank of Scotland nieuwe recordniveaus. Tarwe werd 12 procent duurder en bij soja en maïs bedroeg de prijsstijging respectievelijk 7 en 9,1 procent. Het warme en droge weer in het midwesten van de Verenigde Staten heeft door de schade aan de gewassen zelfs de vorm van een nationale ramp aangenomen. De VS maken de ergste droogte mee in 56 jaar. De kwaliteit van de dit voorjaar geplante graangewassen is ook vorige week opnieuw verslechterd, zo bleek uit het wekelijkse Crop Ratings Report van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA). Slechts 31 procent van de maïsplanten is nog van goede tot uitstekende kwaliteit was tegenover 40 procent een week eerder en 66 procent een jaar eerder. Ook bij soja was er een achteruitgang naar 34 procent tegenover nog 40 procent een week eerder en 64 procent in 2011. Op de zwaarst getroffen akkers is de oogst zelfs helemaal vernield. De exacte impact op de oogst- en voorraadprognoses zal pas de komende weken duidelijk worden. Eerder in juli stelde het USDA al de prognoses wat betreft de opbrengst per hectare en de voorraden voor soja en maïs neerwaarts bij. Tot overmaat van ramp verlaagde Kazachstan eveneens de oogstverwachtingen. Het land zal dit jaar 12,8 miljoen ton granen produceren tegenover een verwachte 14 miljoen ton een jaar eerder. In 2011 realiseerde Kazachstan nog een recordoogst van 27 miljoen ton graangewassen! Rusland verwacht dit oogstjaar een tarweopbrengst van 45,3 miljoen ton tegenover 56,2 miljoen ton vorig jaar. Aan de vraagzijde voerde China in juni meer maïs en soja maar minder tarwe in dan tijdens dezelfde maand een jaar eerder. Tijdens de eerste jaarhelft voerde China al 23 procent meer soja in dan in dezelfde periode vorig jaar.