UCB zit op recordkoers

© belga

De Europese beurzen wonnen 1,3 procent, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. De Bel-20 ging 1,9 procent hoger tot 3579,36 punten en telde geen enkele daler.

UCB (+6%) was de sterkste stijger in de Brusselse sterindex en noteert op zijn hoogste peil ooit: 75,81 euro. De biofarmagroep kwam voorbeurs met een tradingupdate. Van zijn vier belangrijkste medicijnen Cimzia, Vimpat, Neupro (CVN) en Keppra verkocht UCB de voorbije negen maanden iets meer dan de analisten hadden verwacht. We spreken voor Neupro over 199 miljoen euro omzet, voor Vimpat over 495 miljoen euro en voor Cimzia over 775 miljoen euro.

Wat beleggers vooral plezier deed, was de verbeterde vooruitblik. Het management verwacht een omzet voor het volledige boekjaar van 3,75 miljard euro, terwijl er voordien sprake was van een vork van 3,65 tot 3,75 miljard euro en een recurrente bedrijfskasstroom van 800 miljoen euro in plaats van ongeveer 740 miljoen euro. Dat is te danken aan gunstige wisselkoersen, minder dan verwachte premarketingkosten en efficiëntiewinsten. De vork voor de kernwinst is nu 2 tot 2,1 euro per aandeel. Bij de kernwinst worden bepaalde afschrijvingen van niet-tastbare activa opnieuw bij de winst geteld.

In Amsterdam was Heineken (+4%) een positieve uitschieter. De brouwer profiteerde van het mooie weer in West-Europa en de Verenigde Staten, en tekende een organische groei van 7,5 procent op in het derde kwartaal. Voor het volledige boekjaar houdt de groep de verwachtingen op peil.

Het bedrijf zet wel zijn inkoopprogramma van eigen aandelen stop, terwijl ze aan de aandeleninkopen nog maar 365 miljoen euro heeft uitgegeven. Dat is minder dan de helft van de geplande 750 miljoen euro. Het bedrijf verwijst daarvoor naar recente overnames, maar het wakkert zo ook de speculatie aan dat het geïnteresseerd is in onderdelen die de concurrenten AB InBev en SAB Miller moeten afstoten na hun fusie. Heineken steeg overigens meer dan SAB Miller en AB InBev sinds bekend werd dat de twee aan een fusie werken. Ook sinds begin dit jaar is de koersstijging meer uitgesproken.

Gisteren kwamen ook twee bekende Amerikaanse technologiebedrijven nabeurs met resultaten naar buiten: Apple en Twitter. CEO Jack Dorsey heeft nog veel werk bij Twitter, want in de Verenigde Staten, de belangrijkste markt voor adverteerders, groeit het aantal gebruikers van het sociale medium niet meer. Dorsey kondigde alvast een aantal kostenbesparingen aan.

Tim Cook, de CEO van Apple, kon de sceptici dan weer lik op stuk geven. Het technologiebedrijf uit Cupertino verscheepte de voorbije drie maanden ongeveer 48 miljoen iPhones, in lijn met de verwachtingen, maar de gemiddelde prijs per verkochte iPhone lag hoger dan verwacht: 670 dollar in plaats van 649 dollar. Apple is wel steeds meer afhankelijk van de iPhone. Het bedrijf gaf nog altijd geen cijfers over de Apple Watch. De verkoop van iPads zakte met ongeveer 20 procent in een jaar.

De iPhone is nog altijd het rendabelste consumentenproduct ter wereld én de winstmotor van Apple. Beleggers vreesden dat de groei zou stilvallen door de groeivertraging in China, maar daar voelt Apple volgens Cook niets van. Het management van Apple trok gisteren de vooruitzichten voor het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar op, na een beter dan verwacht vierde kwartaal.

Oktober, november en december zijn het shopping season en dus de belangrijkste drie maanden van het jaar voor alle verkopers van consumentengoederen. Apple verwacht een recordverkoop van 75,5 à 77,5 miljard euro, met een brutowinstmarge van 39 à 40 procent. Analisten hadden op minstens 77 miljard euro gerekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content