UCB-patent mogelijk op de helling

© belga
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De biofarmagroep UCB dreigt zijn patent op een toekomstig goudhaantje alsnog te verliezen, maar behoudt zelf al het vertrouwen in goede afloop.

De biofarmagroep UCB dreigt zijn patent op een toekomstig goudhaantje alsnog te verliezen, maar behoudt zelf al het vertrouwen in goede afloop. De kabelaar Altice plant zijn Amerikaanse dochter naar de beurs te brengen, wat toont dat de poorten naar Wall Street weer openstaan na de Trump-rally.

De meeste Europese beurzen sloten de week met winst, maar Brussel eindige met een klein verlies. Dat was vooral te wijten aan de daling van Bekaert (-4,5%) en UCB (-4%).

Tot halfweg de beursdag was er nog geen vuiltje aan de lucht bij de biofarmagroep. Maar toen meldde een financiële blog dat het patentenbureau in de Verenigde Staten het patent van UCB op Vimpat mogelijk toch verwerpt. In augustus was er nochtans een uitspraak die het patent wel toekende. Dat leidde toen tot een kleine opluchtingsrally. De verkoop van Vimpat moet tegen 2020 meer dan een miljard dollar per jaar opbrengen, wat het epilepsiemiddel een van de drie potentiële blockbusters maakt van UCB. Het patent, dat voorkomt dat concurrenten gelijkaardige middelen op de markt brengen, is dus uiterst belangrijk.

Het vreemde aan het verhaal is dat de uitspraak al van maandag dateert. UCB krijgt wel nog twee maanden om te reageren. Het oordeel is dus zeker nog niet definitief. Maar het is toch opmerkelijk dat het bedrijf niet communiceerde over de tussentijdse conclusie. Ook de analisten die het aandeel volgen, hadden het belangrijke nieuws nog niet opgemerkt. Na de daling van vrijdag stuurde het bedrijf wel nog een persbericht uit, waarin het verklaart dat de uitspraak deel uitmaakt van de normale procedure en het alle vertrouwen behoudt in het patent.

In het buitenland plant de kabelmaatschappij Altice (+5,3%) zijn Amerikaanse dochter Altice USA naar de beurs te brengen. In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen vonden maar weinig bedrijven hun weg naar de koersenborden in New York. Het idee dat Donald Trump weleens president kon worden, veroorzaakte nervositeit, wat een ongunstig klimaat is voor een beursgang. Nu Trump daadwerkelijk verkozen is, geloven beleggers dat de groei zal aantrekken, wat ervoor zorgt dat Wall Street opnieuw de records aan elkaar rijgt. De verwachting is dan ook dat niet alleen Altice USA, maar nog tal van bedrijven zich zullen opwarmen voor een beurscarrière.

Bij de Franse kabelaar met een notering op de beurs van Amsterdam speelt nog een element. De excentrieke topman Patrick Drahi financierde de spectaculaire groei van zijn bedrijf door hoge schulden aan te gaan om tal van overnames te doen. Nu de rente stijgt, is het beter die schuldenlast af te bouwen door een dochter naar de beurs te brengen vooraleer beleggers zich zorgen beginnen te maken over de houdbaarheid van de schulden.

Voor Altice USA is het verse kapitaal welgekomen. In de VS vindt momenteel een stevige consolidatie plaats in het kabellandschap. Bovendien jaagt de marktleider AT&T op Time Warner, wat toont dat kabelaars hun tentakels willen uitbreiden en ook zelf content willen aanbieden. In dat klimaat van overnemen of overgenomen worden voelt Draghi zich als een vis in het water. Veel waarnemers geloven dan ook dat Altice USA – nummer vier op de Amerikaanse markt – nog een actieve rol zal spelen in de consolidatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content