Het rendement op de 10-jarige staatsobligaties steeg tot het hoogste niveau sinds de Europese Centrale Bank in december de eerste tranche van het LTRO-programma opstartte. Dit programma was precies bedoeld om de onrust in de eurozone in te dijken.

Spanje slaagde er gisteren niet in om het beoogde objectief te bereiken bij de veiling van staatsobligaties. Die veiling was overigens de eerste sinds het land aankondigde dat de overheidsschulden dit jaar gaan toenemen. Anderzijds viel het rendement op de 5-jarige Duitse staatsobligatie terug tot een nieuw dieptepunt.

Effect LTRO lijkt te zijn uitgewerkt

Peter Chatwell, fixed-income strategist bij Credit Agricole Corporate & Investment Bank in Londen, merkte op dat het effect van het LTRO-programma lijkt te zijn uitgewerkt. De markt is weer overgeschakeld naar een risk-on methode, waardoor de beleggers richting superveilige activa vluchten.

De credit-default swaps waarmee de beleggers zich kunnen verzekeren tegen een Spaanse default zijn sinds het begin van dit jaar met ongeveer een kwart gestegen tot 471 basispunten. Vandaag was de volatiliteit bij Spaanse staatsobligaties bovendien het hoogste van de hele eurozone.

Het rendement op de 10-jarige staatsobligaties steeg tot het hoogste niveau sinds de Europese Centrale Bank in december de eerste tranche van het LTRO-programma opstartte. Dit programma was precies bedoeld om de onrust in de eurozone in te dijken. Spanje slaagde er gisteren niet in om het beoogde objectief te bereiken bij de veiling van staatsobligaties. Die veiling was overigens de eerste sinds het land aankondigde dat de overheidsschulden dit jaar gaan toenemen. Anderzijds viel het rendement op de 5-jarige Duitse staatsobligatie terug tot een nieuw dieptepunt. Effect LTRO lijkt te zijn uitgewerkt Peter Chatwell, fixed-income strategist bij Credit Agricole Corporate & Investment Bank in Londen, merkte op dat het effect van het LTRO-programma lijkt te zijn uitgewerkt. De markt is weer overgeschakeld naar een risk-on methode, waardoor de beleggers richting superveilige activa vluchten. De credit-default swaps waarmee de beleggers zich kunnen verzekeren tegen een Spaanse default zijn sinds het begin van dit jaar met ongeveer een kwart gestegen tot 471 basispunten. Vandaag was de volatiliteit bij Spaanse staatsobligaties bovendien het hoogste van de hele eurozone.