Zo zijn er de afgelopen zes maanden weer verschillende transacties gesloten waarbij de waarde van de lening tot 100% van de waarde van het betreffende bedrijf is gestegen (100% loan-to-value), een situatie waarvan velen dachten dat die na de ontwikkelingen rond subprime en Alt-A in 2008 was verdwenen.

Dit soort leningen wordt doorgaans echter niet als '100% loan-to-value' gepresenteerd; ze worden dikwijls afgezet tegen de verwachte EBITDA, terwijl het de vraag is of die verwachting niet te optimistisch is.

Daarom is het zaak door de agressieve vormen van accounting die bedrijven soms toepassen heen te kijken en de werkelijke EBITDA in kaart te brengen.

Ook de aan bedrijfsobligaties verbonden convenanten moeten kritisch worden bekeken.

Convenanten bepalen doorgaans hoe groot de kans is dat een obligatiehouder zijn geld terugkrijgt mocht de uitgever van de obligaties in de problemen komen.

De trend om bedrijfsobligaties met zwakke convenanten ('covenant lite') te accepteren lijkt geen goede.

Ook de liquiditeit van schuldpapier in de secundaire markt, en de daadwerkelijke nettoschuldomvang van ondernemingen moet realistisch in kaart worden gebracht, iets wat nu niet altijd gebeurt.

Ondanks de terugkeer van twijfelachtig gedrag is er ook goed nieuws, want er liggen nog steeds mogelijkheden voor het behalen van aantrekkelijke rendementen.

Dit geldt onder meer voor schuldpapier van bedrijven in de energie-, gezondheids- en transportsectoren en van financiële instellingen.

Zo zijn er de afgelopen zes maanden weer verschillende transacties gesloten waarbij de waarde van de lening tot 100% van de waarde van het betreffende bedrijf is gestegen (100% loan-to-value), een situatie waarvan velen dachten dat die na de ontwikkelingen rond subprime en Alt-A in 2008 was verdwenen. Dit soort leningen wordt doorgaans echter niet als '100% loan-to-value' gepresenteerd; ze worden dikwijls afgezet tegen de verwachte EBITDA, terwijl het de vraag is of die verwachting niet te optimistisch is. Daarom is het zaak door de agressieve vormen van accounting die bedrijven soms toepassen heen te kijken en de werkelijke EBITDA in kaart te brengen. Ook de aan bedrijfsobligaties verbonden convenanten moeten kritisch worden bekeken. Convenanten bepalen doorgaans hoe groot de kans is dat een obligatiehouder zijn geld terugkrijgt mocht de uitgever van de obligaties in de problemen komen. De trend om bedrijfsobligaties met zwakke convenanten ('covenant lite') te accepteren lijkt geen goede. Ook de liquiditeit van schuldpapier in de secundaire markt, en de daadwerkelijke nettoschuldomvang van ondernemingen moet realistisch in kaart worden gebracht, iets wat nu niet altijd gebeurt. Ondanks de terugkeer van twijfelachtig gedrag is er ook goed nieuws, want er liggen nog steeds mogelijkheden voor het behalen van aantrekkelijke rendementen. Dit geldt onder meer voor schuldpapier van bedrijven in de energie-, gezondheids- en transportsectoren en van financiële instellingen.