Het EFSF kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers voortaan steunaankopen doen in de secundaire markt en overheden preventief geld lenen.

Vorige week donderdag vertoonden de financiële markten tekenen van euforie over deze oplossing.

Op vrijdag en maandag deden de koersen echter weer een stapje terug, en liepen ook de risico-opslagen weer op; er bestaat twijfel of de crisis hiermee echt is beëindigd.

Weliswaar wordt door de renteverlaging en het opkopen van schuld tegen lage koersen de Griekse schuldenlast daadwerkelijk verminderd.

Maar de bulk van het pakket berust toch vooral op tijd rekken, alleen nu met 15 tot 30 jaar in plaats van 3 jaar.

Het EFSF kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers voortaan steunaankopen doen in de secundaire markt en overheden preventief geld lenen. Vorige week donderdag vertoonden de financiële markten tekenen van euforie over deze oplossing. Op vrijdag en maandag deden de koersen echter weer een stapje terug, en liepen ook de risico-opslagen weer op; er bestaat twijfel of de crisis hiermee echt is beëindigd. Weliswaar wordt door de renteverlaging en het opkopen van schuld tegen lage koersen de Griekse schuldenlast daadwerkelijk verminderd. Maar de bulk van het pakket berust toch vooral op tijd rekken, alleen nu met 15 tot 30 jaar in plaats van 3 jaar.