Verschillende banken bieden volksleningen aan. Zo'n lening is een verbintenis voor een periode van minstens vijf jaar en het geld wordt gebruik om allerhande maatschappelijke projecten op poten te zetten zoals de bouw van scholen of ziekenhuizen. Dit zijn volgens wikifin.be de voor-en nadelen van een volkslening.

Voordelen

Bij een volkslening moet je maar 15 procent roerende voorheffing betalen op de intresten. Ter vergelijking: bij gewone kasbons of termijnrekeningen moet je 25 procent voorheffing betalen op de intresten.

Het is mogelijk om een volkslening af te sluiten vanaf 200 euro.

Daarenboven durft het al eens gebeuren dat de bruto-rentevoeten hoger zijn dan die van gewone kasbons of termijnrekeningen.

Die twee zaken zorgen er voor dat het netto-rendement hoger ligt dan de twee eerder genoemde producten.

Het Beschermingsfonds voor Deposito's en Financiële Instrumenten waakt, net zoals bij kasbons en langetermijnrekeningen, over je geld. Dat wilt zeggen dat je belegging van een bescherming geniet tot een bedrag van 100.000 euro.

Nadelen

Toch heeft een volkslening enkele nadelen. Zo moet je er rekening met houden dat je je geld voor minstens vijf jaar 'kwijt' bent. Daarenboven mag de bank dat geld niet terugbetalen binnen die periode.

Loopt de lening langer dan vijf jaar, dan mag de bank je na de eerste vijf jaar je geld wel terugbetalen.

Vergelijken

De hoogste bruto rentevoet die je momenteel kunt krijgen voor een volkslening is 1,15 procent voor een periode van vijf jaar. Kan je je geld langer missen, dan geniet je van een bruto rentevoet van 1,75 procent voor een tijdspanne van tien jaar. De rente variërt bij verschillende banken. Je kan de verschillende instellingen vergelijken op bankshopper.be (NS)

Verschillende banken bieden volksleningen aan. Zo'n lening is een verbintenis voor een periode van minstens vijf jaar en het geld wordt gebruik om allerhande maatschappelijke projecten op poten te zetten zoals de bouw van scholen of ziekenhuizen. Dit zijn volgens wikifin.be de voor-en nadelen van een volkslening. Het is mogelijk om een volkslening af te sluiten vanaf 200 euro.Daarenboven durft het al eens gebeuren dat de bruto-rentevoeten hoger zijn dan die van gewone kasbons of termijnrekeningen. Die twee zaken zorgen er voor dat het netto-rendement hoger ligt dan de twee eerder genoemde producten. Het Beschermingsfonds voor Deposito's en Financiële Instrumenten waakt, net zoals bij kasbons en langetermijnrekeningen, over je geld. Dat wilt zeggen dat je belegging van een bescherming geniet tot een bedrag van 100.000 euro. Toch heeft een volkslening enkele nadelen. Zo moet je er rekening met houden dat je je geld voor minstens vijf jaar 'kwijt' bent. Daarenboven mag de bank dat geld niet terugbetalen binnen die periode. Loopt de lening langer dan vijf jaar, dan mag de bank je na de eerste vijf jaar je geld wel terugbetalen. De hoogste bruto rentevoet die je momenteel kunt krijgen voor een volkslening is 1,15 procent voor een periode van vijf jaar. Kan je je geld langer missen, dan geniet je van een bruto rentevoet van 1,75 procent voor een tijdspanne van tien jaar. De rente variërt bij verschillende banken. Je kan de verschillende instellingen vergelijken op bankshopper.be (NS)