Die twee trends zijn de toename van een anti-establishment sentiment en een toenemende scepticisme over de manier waarop Europa de crisis aanpakt tegen de achtergrond van een zwakke economie.

Daarmee is de bezorgdheid op de financiële markten toegenomen, maar ook de politiek heeft alle redenen om zich grote zorgen te maken.

Gezien de uitslag van de Italiaanse verkiezingen lijkt de kans klein dat de situatie in het land zelf zich zal stabiliseren.

Bovendien lijkt er een einde te zijn gekomen aan een trend waarbij verkiezingen gewonnen worden door 'gewone' oppositiepartijen.

De uitslagen van Beppe Grillo en Silvio Berlusconi tonen overduidelijk aan dat het populisme volop in opmars is.

Die twee trends zijn de toename van een anti-establishment sentiment en een toenemende scepticisme over de manier waarop Europa de crisis aanpakt tegen de achtergrond van een zwakke economie. Daarmee is de bezorgdheid op de financiële markten toegenomen, maar ook de politiek heeft alle redenen om zich grote zorgen te maken. Gezien de uitslag van de Italiaanse verkiezingen lijkt de kans klein dat de situatie in het land zelf zich zal stabiliseren. Bovendien lijkt er een einde te zijn gekomen aan een trend waarbij verkiezingen gewonnen worden door 'gewone' oppositiepartijen. De uitslagen van Beppe Grillo en Silvio Berlusconi tonen overduidelijk aan dat het populisme volop in opmars is.