Een van de opties zou geen volgens Theodoor Gilissen Bankiers ratificatie van alle landen nodig hebben en zou dus snel ingevoerd kunnen worden.

Nadeel is dat de sancties niet meer automatisch opgelegd kunnen worden dan nu het geval is.

Dit was ook juist het probleem bij overtreding van de regels van het Stabiliteit- en Groei pact en geeft ook gelijk de lastige situatie aan; om echt begrotingsdiscipline op centraal Europees niveau af te kunnen dwingen met sancties zijn verdragswijzigingen nodig waarvoor in sommige landen referenda gehouden moeten worden.

Dit gaat lang duren en een positieve uitkomst is dan hoogst onzeker.

Om dit te omzeilen kunnen afgezwakte afspraken gemaakt worden, maar het is de vraag of de markt deze nu wel gelooft. In het plan van Van Rompuy zouden deze deze afspraken in de nationale grondwet opgenomen moeten worden.

Een van de opties zou geen volgens Theodoor Gilissen Bankiers ratificatie van alle landen nodig hebben en zou dus snel ingevoerd kunnen worden. Nadeel is dat de sancties niet meer automatisch opgelegd kunnen worden dan nu het geval is. Dit was ook juist het probleem bij overtreding van de regels van het Stabiliteit- en Groei pact en geeft ook gelijk de lastige situatie aan; om echt begrotingsdiscipline op centraal Europees niveau af te kunnen dwingen met sancties zijn verdragswijzigingen nodig waarvoor in sommige landen referenda gehouden moeten worden. Dit gaat lang duren en een positieve uitkomst is dan hoogst onzeker. Om dit te omzeilen kunnen afgezwakte afspraken gemaakt worden, maar het is de vraag of de markt deze nu wel gelooft. In het plan van Van Rompuy zouden deze deze afspraken in de nationale grondwet opgenomen moeten worden.