Wanneer Europa duidelijke stappen zet om de verschillende steunfondsen te activeren en meer stappen te zetten in de richting van een politieke unie, zal de ECB de rest doen.

Daarmee wordt eigenlijk bedoeld dat de centrale bank dan alles zal doen wat nodig is om de korte rente in Spanje en Italië te doen dalen.

Volgens Foxman vertelt Draghi daar eigenlijk niets nieuws mee, in een toespraak gedaan in december van vorig jaar schetste hij al min of meer deze strategie.

Strategie is efficiënter dan zomaar obligaties te kopen

De door Mario Draghi nu ontplooide strategie is volgens Foxman efficiënter dan het SMP-programma dat eerder werd ontplooid. Toen werd telkens gesteld dat het inkopen van obligaties slechts tijdelijk zou zijn, waardoor ook het effect van de operatie tijdelijk was.

In feite zijn er twee elementen belangrijk om de overleving van de euro te garanderen. Er moet binnen Europa een bepaalde vorm van budgetcontrole komen, terwijl anderzijds de ECB door de geldpersen in werking te stellen mogelijk moet maken dat landen als Italië en Spanje weer toegang krijgen tot de financiële markten.

Wanneer Europa duidelijke stappen zet om de verschillende steunfondsen te activeren en meer stappen te zetten in de richting van een politieke unie, zal de ECB de rest doen. Daarmee wordt eigenlijk bedoeld dat de centrale bank dan alles zal doen wat nodig is om de korte rente in Spanje en Italië te doen dalen. Volgens Foxman vertelt Draghi daar eigenlijk niets nieuws mee, in een toespraak gedaan in december van vorig jaar schetste hij al min of meer deze strategie.Strategie is efficiënter dan zomaar obligaties te kopen De door Mario Draghi nu ontplooide strategie is volgens Foxman efficiënter dan het SMP-programma dat eerder werd ontplooid. Toen werd telkens gesteld dat het inkopen van obligaties slechts tijdelijk zou zijn, waardoor ook het effect van de operatie tijdelijk was. In feite zijn er twee elementen belangrijk om de overleving van de euro te garanderen. Er moet binnen Europa een bepaalde vorm van budgetcontrole komen, terwijl anderzijds de ECB door de geldpersen in werking te stellen mogelijk moet maken dat landen als Italië en Spanje weer toegang krijgen tot de financiële markten.