De gemiddelde Europese bedrijfsresultaten zijn weliswaar nog een flink stuk verwijderd van hun prestaties in 2007, maar hou hierbij rekening met twee andere elementen.

Enerzijds zijn de rentevoeten véél lager. Beurskoersen reflecteren immers grotendeels de verhouding tussen bedrijfswinsten en rentetarieven en deze ratio evolueert in de gunstige richting, ondanks de matige groeivooruitzichten. Anderzijds waren de Europese beursindices in belangrijke mate gedomineerd door banken.

De spectaculaire terugval in de financiële bedrijfsresultaten kan vandaar veel moeilijker gecompenseerd worden door prestaties van bedrijven in andere sectoren.

Mits een juist accent (Duitsland en Scandinivië) en een gezonde dosis wantrouwen voor de evolutie van de rendabiliteit van de grootbanken, verdienen Europese aandelen nog steeds hun plaats in onze beleggingsstrategie.

De gemiddelde Europese bedrijfsresultaten zijn weliswaar nog een flink stuk verwijderd van hun prestaties in 2007, maar hou hierbij rekening met twee andere elementen. Enerzijds zijn de rentevoeten véél lager. Beurskoersen reflecteren immers grotendeels de verhouding tussen bedrijfswinsten en rentetarieven en deze ratio evolueert in de gunstige richting, ondanks de matige groeivooruitzichten. Anderzijds waren de Europese beursindices in belangrijke mate gedomineerd door banken. De spectaculaire terugval in de financiële bedrijfsresultaten kan vandaar veel moeilijker gecompenseerd worden door prestaties van bedrijven in andere sectoren. Mits een juist accent (Duitsland en Scandinivië) en een gezonde dosis wantrouwen voor de evolutie van de rendabiliteit van de grootbanken, verdienen Europese aandelen nog steeds hun plaats in onze beleggingsstrategie.