Kijken we naar de argumenten om het nu niet te doen is dan is dat moeizaam aan te geven. Simpel gesteld wie kan aangeven wanneer de economie langdurig gaat groeien kan ook meteen aangeven wanneer QE wordt afgebouwd.

Enige zekerheid voor de belegger is dus dat het pas gebeurt als de economie op volle toeren draait en bedrijven kwalitatief hoge winsten boeken.

Tweede vraag is "heeft de FED aan betrouwbaarheid ingeboet". In de jaren tachtig en negentig leken centrale banken er een sport van te maken om de markten op het verkeerde been te zetten.

De gedachte hierachter was dat als markten wisten welk beleid er werd gevoerd dit beleid dan niet effectief zou zijn.

Wim Duisenberg, van 1982 tot 1997 president van De Nederlandsche Bank, heeft zelfs eens gesteld dat hij de rente niet verlaagde omdat de markten dat als uitgemaakte zaak beschouwden.

In de afgelopen jaren is er duidelijk gebroken met dat beleid. Centrale bankiers communiceerden helder en duidelijk wat het beleid zou zijn.

Of het nu de Zwitserse centrale bank was met de koers van de Zwitserse franc of de visie over het voortbestaan van de euro.

Kijken we naar de argumenten om het nu niet te doen is dan is dat moeizaam aan te geven. Simpel gesteld wie kan aangeven wanneer de economie langdurig gaat groeien kan ook meteen aangeven wanneer QE wordt afgebouwd. Enige zekerheid voor de belegger is dus dat het pas gebeurt als de economie op volle toeren draait en bedrijven kwalitatief hoge winsten boeken. Tweede vraag is "heeft de FED aan betrouwbaarheid ingeboet". In de jaren tachtig en negentig leken centrale banken er een sport van te maken om de markten op het verkeerde been te zetten. De gedachte hierachter was dat als markten wisten welk beleid er werd gevoerd dit beleid dan niet effectief zou zijn. Wim Duisenberg, van 1982 tot 1997 president van De Nederlandsche Bank, heeft zelfs eens gesteld dat hij de rente niet verlaagde omdat de markten dat als uitgemaakte zaak beschouwden. In de afgelopen jaren is er duidelijk gebroken met dat beleid. Centrale bankiers communiceerden helder en duidelijk wat het beleid zou zijn. Of het nu de Zwitserse centrale bank was met de koers van de Zwitserse franc of de visie over het voortbestaan van de euro.