Is er nog een oplossing mogelijk voor de Europese crisis? Twee factoren kunnen de Europese crisis helpen oplossen, tenminste wanneer we de Nobelprijswinnaar Paul Krugman mogen geloven. Garanties op succes kan of wil Krugman niet geven, maar hij gelooft wel in deze aanpak.

Inkopen van overheidsobligaties op grote schaal plus een scheutje inflatie

Zijn aanpak zou bestaan uit het inkopen van overheidsobligaties op grote schaal door de Europese centrale bank, plus het toelaten van een iets hogere inflatiegraad. Van een wondermiddel is geen sprake, zelfs met deze strategie gaat Europa een periode van jarenlange hoge werkloosheid tegemoet.

Het probleem werd volgens Krugman verkeerd ingeschat, vooral door de Duitsers. De Spanjaarden hadden aan de vooravond van de crisis lage schulden en zelfs een overschot op de begroting.

Dat het land zich nu in een diepe crisis bevindt, is het gevolg van een vastgoedzeepbel die mede door de Duitse banken werd gefinancierd.

Duitsland moet dus ook op eigen borst slaan wat het veroorzaken van de crisis betreft en mag niet langer bang zijn van wat inflatie.

Is er nog een oplossing mogelijk voor de Europese crisis? Twee factoren kunnen de Europese crisis helpen oplossen, tenminste wanneer we de Nobelprijswinnaar Paul Krugman mogen geloven. Garanties op succes kan of wil Krugman niet geven, maar hij gelooft wel in deze aanpak. Inkopen van overheidsobligaties op grote schaal plus een scheutje inflatie Zijn aanpak zou bestaan uit het inkopen van overheidsobligaties op grote schaal door de Europese centrale bank, plus het toelaten van een iets hogere inflatiegraad. Van een wondermiddel is geen sprake, zelfs met deze strategie gaat Europa een periode van jarenlange hoge werkloosheid tegemoet. Het probleem werd volgens Krugman verkeerd ingeschat, vooral door de Duitsers. De Spanjaarden hadden aan de vooravond van de crisis lage schulden en zelfs een overschot op de begroting. Dat het land zich nu in een diepe crisis bevindt, is het gevolg van een vastgoedzeepbel die mede door de Duitse banken werd gefinancierd. Duitsland moet dus ook op eigen borst slaan wat het veroorzaken van de crisis betreft en mag niet langer bang zijn van wat inflatie.