Donderdag bereikte de lira met een verlies van ruim 3 procent tot 5,44 dollar een voorlopig dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De waardedaling van de munt bedraagt dit jaar al meer dan 30 procent, met als gevolg dat de al fikse inflatie in het land - ruim 15 procent - nog verder dreigt op te lopen. Daardoor wordt het leven voor mensen in het land steeds duurder.

De forse koersdaling is ook slecht nieuws voor de Turkse bedrijven, die geleend hebben in buitenlandse valuta. Hun terugbetalingscapaciteit wordt nu sterk op de proef gesteld. Volgens het persbureau Bloomberg, dat zich baseert op gegevens van de nationale bank, heeft de Turkse bedrijfswereld voor 337 miljard dollar aan buitenlandse leningen uitstaan.

De munt staat mede onder druk als gevolg van zorgen over het oplopende conflict tussen Turkije en de Verenigde Staten. Eerder deze week verloor de munt al ruim 5 procent aan waarde, nadat de VS bekendmaakten de Turkse export naar het land onder de loep te nemen.

De rente op 10-jarige Turse staatsobligaties steeg donderdag met 60 basispunten tot 19,67 procent.

Analisten vrezen dat Turkije onderworpen wordt aan noodmaatregelen, zoals een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of een controle op kapitaal.

Ook zijn er zorgen over de invloed die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft op het beleid van de Turkse centrale bank.

Erdogan is tegenstander van het verhogen van de rente en benoemde onlangs zijn schoonzoon tot minister van Financiën.

De volgende meeting van de Turkse centrale bank is gepland op 13 september.

Donderdag bereikte de lira met een verlies van ruim 3 procent tot 5,44 dollar een voorlopig dieptepunt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De waardedaling van de munt bedraagt dit jaar al meer dan 30 procent, met als gevolg dat de al fikse inflatie in het land - ruim 15 procent - nog verder dreigt op te lopen. Daardoor wordt het leven voor mensen in het land steeds duurder.De forse koersdaling is ook slecht nieuws voor de Turkse bedrijven, die geleend hebben in buitenlandse valuta. Hun terugbetalingscapaciteit wordt nu sterk op de proef gesteld. Volgens het persbureau Bloomberg, dat zich baseert op gegevens van de nationale bank, heeft de Turkse bedrijfswereld voor 337 miljard dollar aan buitenlandse leningen uitstaan.De munt staat mede onder druk als gevolg van zorgen over het oplopende conflict tussen Turkije en de Verenigde Staten. Eerder deze week verloor de munt al ruim 5 procent aan waarde, nadat de VS bekendmaakten de Turkse export naar het land onder de loep te nemen. De rente op 10-jarige Turse staatsobligaties steeg donderdag met 60 basispunten tot 19,67 procent.Analisten vrezen dat Turkije onderworpen wordt aan noodmaatregelen, zoals een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of een controle op kapitaal. Ook zijn er zorgen over de invloed die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft op het beleid van de Turkse centrale bank. Erdogan is tegenstander van het verhogen van de rente en benoemde onlangs zijn schoonzoon tot minister van Financiën. De volgende meeting van de Turkse centrale bank is gepland op 13 september.