Danny Reweghs

Trump krijgt opkomende markten niet klein

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Donald Trump is als 45ste president van de Verenigde Staten dezelfde als de verkiezingskandidaat. Daarmee bewijst hij nog eens dat hij geen klassiek politicus is. Een politiek leider die doet wat hij in de campagne gezegd heeft. Dat is nog eens revolutionair. Vanaf dag één voegt de daad bij het woord.

Dat betekent ook dat Donald Trump het meent met zijn in de campagne herhaaldelijk aangekondigde protectionisme. America first kwam al prominent naar voren in zijn redevoering naar aanleiding van zijn eedaflegging. En op dag één van zijn ambtstermijn ging het TPP-handelsakkoord al op de schop. Over dat Trans-Pacific Partnership (TPP) is acht jaar onderhandeld tussen de Verenigde Staten en elf landen rond de Stille Oceaan. Barack Obama ondertekende het vorig jaar in Nieuw-Zeeland. Trump vindt dat vrijhandelsverdrag een slechte zaak voor de Amerikaanse werknemers. Daarom wil hij het niet ratificeren. Veel economen vrezen voor ‘handelsoorlogen’ en zijn er beducht op dat Trump het herstel van de opkomende markten zal tenietdoen.

Herstelbeweging intact

Van een paniekreactie is in die opkomende markten maar heel weinig te merken. In de week na de verrassende verkiezingsoverwinning van Donald Trump verloor de MSCI Emerging Markets-index 7 procent in een eerste paniekreactie. Vandaag staat hij echter weer iets boven het niveau van voor de bekendmaking van de zege van Trump. Daarmee is de herstelbeweging van de opkomende markten sinds het voorjaar van 2016 nog steeds intact.

Aantrekkelijk gewaardeerd

De negatieve kanten van Trump wegen bij de beleggers voorlopig niet op tegen de aantrekkelijke kanten van deze beleggingsregio. Zij zien verschillende argumenten om te blijven investeren in de opkomende markten:

  • Euforie weg, eerder crisissfeer: hausses ontluiken doorgaans in een negatief sentiment·
  • Sterk onderwogen: het aandeel van de opkomende landen in het wereld-bbp blijft toenemen. Het bedraagt nu ongeveer 60 procent, terwijl het aandeel van de beurzen van die markten in de wereldbeurskapitalisatie is teruggevallen tot onder 20 procent en in de MSCI World zelfs richting 10 procent gaat.·
  • Goedkope, erg aantrekkelijke waardering: dat hangt uiteraard samen met de twee voorgaande elementen. De verwachte koers-winstverhouding bedraagt voor 2017 gemiddeld 12,5. Voor de MSCI World-index is dat 17, ondanks een veel groter potentieel voor de bedrijfswinsten op lange(re) termijn·
  • Verbeterd technisch beeld: de verbetering van het technische beeld voor de opkomende markten houdt aan, de bedreigingen van Donald Trump (voorlopig?) ten spijt.

Met één tracker

Op jaarbasis hebben de opkomende markten met een stijging van 30 procent dan ook haast dubbel zo goed gepresteerd als de Wereldindex (+16%). Wie ervan overtuigd is dat van de vermelde argumenten en dat Trump daar weinig aan zal kunnen veranderen, kan de tracker iShares MSCI Emerging Markets ETF (37 USD; ticker EEM; notering op NYSE met ISIN-code US4642872349) overwegen. Daarmee kan de belegger gespreid inspelen op een verder herstel van de opkomende landen. De tracker volgt mede de gewichten van de belangrijkste opkomende markten (21% China, 14% Zuid-Korea, 12% Taiwan, 9% India, 7% Brazilië en Zuid-Afrika, 4% Mexico en Rusland, …) en is voor 99 procent belegd in de opkomende markten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content