Heel wat anders dan bijvoorbeeld in Engeland. De trouwdagen van Prins William en Kate Middleton twee jaar geleden werden door economen beschreven als een impuls voor de Britse economie. In Nederland is geen instituut die zich hier-aan gewaagd heeft.

Impuls

Die zijn er wel bij andere "Oranje" gebeurtenissen zoals een Europees of Wereldkampioenschap voetballen. Meer TV's worden er verkocht en de omzet van de supermarkten neemt toe.

Nu zijn dat natuurlijk evenementen die als het mee-zit een paar weken duren. Een feest van een dag is natuurlijk van minder effect op het Bruto Nationaal Product.

Economisch gezien mag het in principe ook niet uitmaken wie het staatshoofd van Nederland is. Dat was vroeger wel anders. De eerste koning der Nederlanden Willem 1 staat bekend als Koning koopman.

En dat omdat hij diverse initiatieven nam om de Nederlandse economie een stimulans te geven. Vooral in het zuiden zorgde hij voor investeringsimpulsen.

Zo stond hij aan de wieg van Cockerill die in Seraing de eerste stoomboten en stoomtreinen bouwde.

Ook was Willem 1 oprichter van wat de voorloper was van de Generale Maatschappij waar uiteindelijk de financiële tak Fortis werd.

Ook stichtte hij de Nederlandsche Handelsmaatschappij wat uiteindelijk in ABN uitmondde. Toen al was algemeen bekend dat Willem 1 zijn eigen belang liet voortgaan.

Investeringen die niet goed gingen werden afgewimpeld op de Staat de Nederlanden. Winstgevende kwamen bij de Oranjes terecht.

Zodoende kon hij het familievermogen vergroten van 10 mln gulden in 1815 naar 200 mln gulden in 1840. Het valt niet te verwachten dat Willem Alexander deze weg zal volgen.

Heel wat anders dan bijvoorbeeld in Engeland. De trouwdagen van Prins William en Kate Middleton twee jaar geleden werden door economen beschreven als een impuls voor de Britse economie. In Nederland is geen instituut die zich hier-aan gewaagd heeft.Impuls Die zijn er wel bij andere "Oranje" gebeurtenissen zoals een Europees of Wereldkampioenschap voetballen. Meer TV's worden er verkocht en de omzet van de supermarkten neemt toe. Nu zijn dat natuurlijk evenementen die als het mee-zit een paar weken duren. Een feest van een dag is natuurlijk van minder effect op het Bruto Nationaal Product. Economisch gezien mag het in principe ook niet uitmaken wie het staatshoofd van Nederland is. Dat was vroeger wel anders. De eerste koning der Nederlanden Willem 1 staat bekend als Koning koopman. En dat omdat hij diverse initiatieven nam om de Nederlandse economie een stimulans te geven. Vooral in het zuiden zorgde hij voor investeringsimpulsen. Zo stond hij aan de wieg van Cockerill die in Seraing de eerste stoomboten en stoomtreinen bouwde. Ook was Willem 1 oprichter van wat de voorloper was van de Generale Maatschappij waar uiteindelijk de financiële tak Fortis werd. Ook stichtte hij de Nederlandsche Handelsmaatschappij wat uiteindelijk in ABN uitmondde. Toen al was algemeen bekend dat Willem 1 zijn eigen belang liet voortgaan. Investeringen die niet goed gingen werden afgewimpeld op de Staat de Nederlanden. Winstgevende kwamen bij de Oranjes terecht. Zodoende kon hij het familievermogen vergroten van 10 mln gulden in 1815 naar 200 mln gulden in 1840. Het valt niet te verwachten dat Willem Alexander deze weg zal volgen.