De Europese technologiewaarden hebben er het afgelopen jaar al een helse rit opzitten. Om nog interessante opportuniteiten te vinden, is het zaak om op zoek te gaan naar achterblijvers die nog een inhaalbeweging kunnen maken.

Zo kwam Van Herck bij het Nederlandse ASML terecht, een bedrijf dat zich richt op de productie van uitrustingsgoederen voor halfgeleiderproducenten.

M.a.w. ASML maakt machines waarmee de grote spelers in de halfgeleidersector hun chips produceren.

Logischerwijze is Taiwan Semiconductor Manufacturing de grootste klant van ASML (41% van de omzet van ASML gaat naar Taiwan, 21% naar Zuid-Korea).

Taiwan Semiconductor zet de machines van ASML aan het werk om chips te produceren die hun weg vinden naar de modernste smartphones en tablets.

De groeiende verspreiding van al deze high tech gadgets heeft tot mooie resultaten bij ASML geleid: omzet, winstmarges en nettowinst gingen er mooi op vooruit.

Ook de sterke balans is een troef : op deze balans prijkt er aan de activakant zo maar eventjes 3 miljard euro cash (26% van het balanstotaal).

ASML wil deze cash gebruiken om meer dividend te betalen (brutodividend voor 2013 : 0,61 euro, +15% t.o.v. 2012) maar vooral om meer eigen aandelen in te kopen. Dit zou koersondersteunend moeten werken. Van Herck heeft een advies opbouwen.

De Europese technologiewaarden hebben er het afgelopen jaar al een helse rit opzitten. Om nog interessante opportuniteiten te vinden, is het zaak om op zoek te gaan naar achterblijvers die nog een inhaalbeweging kunnen maken. Zo kwam Van Herck bij het Nederlandse ASML terecht, een bedrijf dat zich richt op de productie van uitrustingsgoederen voor halfgeleiderproducenten. M.a.w. ASML maakt machines waarmee de grote spelers in de halfgeleidersector hun chips produceren. Logischerwijze is Taiwan Semiconductor Manufacturing de grootste klant van ASML (41% van de omzet van ASML gaat naar Taiwan, 21% naar Zuid-Korea). Taiwan Semiconductor zet de machines van ASML aan het werk om chips te produceren die hun weg vinden naar de modernste smartphones en tablets. De groeiende verspreiding van al deze high tech gadgets heeft tot mooie resultaten bij ASML geleid: omzet, winstmarges en nettowinst gingen er mooi op vooruit. Ook de sterke balans is een troef : op deze balans prijkt er aan de activakant zo maar eventjes 3 miljard euro cash (26% van het balanstotaal). ASML wil deze cash gebruiken om meer dividend te betalen (brutodividend voor 2013 : 0,61 euro, +15% t.o.v. 2012) maar vooral om meer eigen aandelen in te kopen. Dit zou koersondersteunend moeten werken. Van Herck heeft een advies opbouwen.