De wereld zucht en kreunt onder een schuldenberg van gigantische omvang. Het totaal bedrag aan uitstaande schulden heeft inmiddels ongelooflijke proporaties aangenomen. Het lijkt er wel op alsof de ganse wereld bezig is om een spelletje Russische roulette te spelen, want het spreekt voor zich dat dit opbouwen van schulden niet kan blijven duren.

Maar dat totaal bedrag aan uitstaande schulden valt in het niets bij het bedrag dat de banken aan afgeleide producten hebben uitstaan. De totale waarde aan aantal derivatencontracten zou 710.000 miljarden dollars bedragen en dat is nog een voorzichtige schatting.

Veelzeggend is dat dit bedrag groter is dan de totale hoeveelheid dollars die in omloop werden gebracht. Naar verluidt zou het om 128.000 miljard dollar gaan. Er zouden met andere woorden vijf keer meer derivatencontracten openstaan dan dat er dollars in omloop zijn.

De wereld zucht en kreunt onder een schuldenberg van gigantische omvang. Het totaal bedrag aan uitstaande schulden heeft inmiddels ongelooflijke proporaties aangenomen. Het lijkt er wel op alsof de ganse wereld bezig is om een spelletje Russische roulette te spelen, want het spreekt voor zich dat dit opbouwen van schulden niet kan blijven duren. Maar dat totaal bedrag aan uitstaande schulden valt in het niets bij het bedrag dat de banken aan afgeleide producten hebben uitstaan. De totale waarde aan aantal derivatencontracten zou 710.000 miljarden dollars bedragen en dat is nog een voorzichtige schatting. Veelzeggend is dat dit bedrag groter is dan de totale hoeveelheid dollars die in omloop werden gebracht. Naar verluidt zou het om 128.000 miljard dollar gaan. Er zouden met andere woorden vijf keer meer derivatencontracten openstaan dan dat er dollars in omloop zijn.