Topjaar voor fondsen die beleggen in Europese aandelen

. © nevarpp (iStock)

Fondsen met Europese aandelen beleven een goed jaar. En die mooie tijden houden nog wel even aan, voorspellen de beheerders.

De Europese aandelenfondsen zijn het jaar uitstekend gestart. De politieke spanningen zijn afgenomen en de wereldwijde economische versnelling heeft de bedrijfsresultaten gunstig beïnvloed. De beheerders die we de afgelopen weken hebben gesproken, zijn ervan overtuigd dat er nog heel wat potentieel overblijft voor de komende maanden.

Vooral de Europese smallcapfondsen hebben het uitzonderlijk goed gedaan. De beste hebben sinds Nieuwjaar zelfs meer dan 20 procent gewonnen. Op kop van het peloton staat Objectif Small Cap Euro, een geconcentreerd fonds van Lazard Frères Gestion met een vijftigtal posities, dat de afgelopen vijf jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 20 procent heeft gehaald.

De beheerders staan vooral positief tegenover rendabele bedrijven die hoge cashflows genereren. Ze concentreren zich hoofdzakelijk op industriële waarden en ze vermijden aandelen van biotechs, oliebedrijven en financials. Het fonds is sterk overwogen in Franse smallcaps.

Aantrekkelijke koers

Bij de fondsen die beleggen in grote kapitalisaties, hebben vooral de beheerders die inzetten op groeiwaarden de beste prestaties neergezet. Fondsen die een valuestrategie hanteren en mikken op sectoren die ondergewaardeerd zijn, zijn wat achtergebleven, nadat ze een sterke tweede helft van 2016 hadden beleefd. Verscheidene beheerders verwachten wel een comeback van die fondsen in de komende maanden.

‘Op lange termijn neemt de volatiliteit opnieuw toe’

Ook Jeffrey Taylor, een van de beheerders van het fonds Invesco Euro Equity Fund, gelooft dat de valuestrategieën opnieuw op de voorgrond treden. “Op lange termijn is er een sterk verband tussen de prestaties van een portefeuille en de prijs die je betaalt voor de aandelen. Je moet goede bedrijven kopen als de prijs aantrekkelijk is. Het is redelijk een comeback van de valuestrategieën te verwachten, temeer omdat de waarderingsverschillen tussen de sectoren zelden zo groot waren.”

Michael Clements, de beheerder van het fonds Oyster European Opportunities, volgt eveneens een valuestrategie. Hij wacht op een correctie om kwaliteitsaandelen goedkoop aan te schaffen. Zo heeft hij onlangs de Nederlandse groep Flow Traders gekocht, om in te spelen op de terugkeer van de volatiliteit op de financiële markten. “Op lange termijn lijdt het geen enkele twijfel dat de volatiliteit opnieuw zal toenemen.”

“We hebben meer vertrouwen in de winstgroei van Europese bedrijven”, zegt Jonathan Ingram, een beheerder van JP Morgan Asset Management. “We zien niets dat kan verhinderen dat de Europese sectoren boven hun rentabiliteitsniveau van vóór de crisis van 2008 uitstijgen. Er zijn weliswaar enkele uitzonderingen, zoals de sector van de investeringsbanken.”

Duurdere dollar

Jeffrey Taylor stelt dat de stijging van de dollar nog geen probleem is voor de Europese economie. “Het niveau blijft compatibel met een dubbelcijferige winstgroei. Er blijft een belangrijk herstelpotentieel tegenover de S&P500. Die winstgroei moet een positief rendement ondersteunen als de koers-winstverhoudingen stabiel blijven. Er zijn minder en minder redenen om niet te beleggen in Europese aandelen.”

Ook Rajesh Tanna van JP Morgan Asset Management is ervan overtuigd dat de stijging van de dollar geen probleem mag vormen. “De koers van 1,17 dollar bevindt zich min of meer op hetzelfde niveau als in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien heeft de verbetering van de internationale conjunctuur een veel positiever effect dan de impact van de stijging van de dollar.”

‘Er zijn minder en minder redenen om niet te beleggen in Europese aandelen’

Door de versnelde economische groei, de sterke interne vraag en de zwakke impact van de dollar en de inflatie verwacht Jeffrey Taylor dat Europese aandelen in de komende maanden de beste prestaties neerzetten. Hij overweegt sectoren die grote kortingen bieden zoals financials, oliebedrijven en telecom.

“In die sectoren vind je de beste kansen.” Het herstel van de rentemarges en de terugkeer van een rationeler gedrag moeten de resultaten van de banken ten goede komen. Omgekeerd blijft hij ver weg van producenten van consumptiegoederen of elektriciteitsbedrijven. “Die aandelen gedragen zich veeleer als overheidsobligaties. Voorlopig vermijden we ze liever.”

Storm doorstaan

Michael Clements is alert op twee scenario’s die zich kunnen voordoen in de komende maanden: een nieuwe daling van de olieprijzen en nieuwe spanningen voor Britse aandelen door de brexit.

“We hebben de markt al geanalyseerd om te weten welke waarden het meest robuust zijn en zelfs bij storm op de beurzen stabiele rentabiliteitscijfers en kasstromen kunnen boeken. Als de brexit spanningen veroorzaakt, zullen we klaarstaan om snel te beleggen in verscheidene Britse sectoren, zoals vastgoedontwikkelaars, de vrijetijdssector en uitzendkantoren.”

Europese technologie is top

Terwijl fondsen die beleggen in technologieaandelen traditioneel vooral inzetten op Amerikaanse bedrijven, stak het fonds JP Morgan Europe Dynamic Technologies de beste Europese fondsen en de de beste wereldwijde technologiefondsen de loef af.

“Europa heeft geen grote commerciële locomotieven zoals Amazon of Facebook, maar het beschikt wel over bedrijven die een strategische rol spelen in de technologiesector, onder meer in het segment van de halfgeleiders en de sensoren”, zegt beheerder Jonathan Ingram.

Het internet der dingen en de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde fabrieken bieden enorme kansen. “In die domeinen verwachten we de meeste groei. Europese bedrijven zijn daarin uitstekend geplaatst.” Een van die strategische ondernemingen is ASML. Ingram maakt zich ook sterk dat de overgang van 4G naar 5G er sneller komt dan verwacht. Dat zal een aanpassing van de telecominfrastructuur vergen, wat ten goede zal komen aan een groep zoals Nokia.

Ingram is minder enthousiast over de vooruitzichten van de softwarebedrijven. Toch staat hij positief tegenover onlinegokbedrijven en uitgevers van games die erin slagen hun platform te gelde te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content