Aan de ander kant zijn de economische omstandigheden niet bepaald goed voor forse investeringen. Consolidatie is het woord dat op de meeste directiekamers wordt genoemd.

Toch was er afgelopen week volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer een opvallend bericht. ijnbouwbedrijf Rio Tinto gaat niet verder met de plannen voor een verregaande samenwerking met het Chinese Chinalco.

Deze deal kwam in februari van dit jaar tot stand. Chinalco zou een deel van de schuldenlast van Rio Tinto overnemen. Onbekend is wie echt de samenwerking heeft opgezegd.

Het lijkt erop dat dit Rio Tinto is geweest want het bedrijf kwam snel
met een alternatief. Men gaat samenwerken met BHP Billiton en geeft daarnaast nieuwe aandelen uit voor een bedrag van $ 15 mrd. De reactie hierop van de aandelenkoers was positief.

Rio Tinto steeg met ruim 10%. Het is volgens Steentjes wellicht een teken dat de toestand van de Europese bedrijven beter is dan algemeen wordt verondersteld.

Natuurlijk is het samenwerken met Chinese bedrijven interessant maar niet tegen elke prijs. Bovendien kan het bedrijfsleven ook relatief gemakkelijk nieuwe aandelen uitgeven. Europese beleggers zijn zeker bereid te investeren.

Aan de ander kant zijn de economische omstandigheden niet bepaald goed voor forse investeringen. Consolidatie is het woord dat op de meeste directiekamers wordt genoemd. Toch was er afgelopen week volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer een opvallend bericht. ijnbouwbedrijf Rio Tinto gaat niet verder met de plannen voor een verregaande samenwerking met het Chinese Chinalco. Deze deal kwam in februari van dit jaar tot stand. Chinalco zou een deel van de schuldenlast van Rio Tinto overnemen. Onbekend is wie echt de samenwerking heeft opgezegd. Het lijkt erop dat dit Rio Tinto is geweest want het bedrijf kwam snel met een alternatief. Men gaat samenwerken met BHP Billiton en geeft daarnaast nieuwe aandelen uit voor een bedrag van $ 15 mrd. De reactie hierop van de aandelenkoers was positief.Rio Tinto steeg met ruim 10%. Het is volgens Steentjes wellicht een teken dat de toestand van de Europese bedrijven beter is dan algemeen wordt verondersteld. Natuurlijk is het samenwerken met Chinese bedrijven interessant maar niet tegen elke prijs. Bovendien kan het bedrijfsleven ook relatief gemakkelijk nieuwe aandelen uitgeven. Europese beleggers zijn zeker bereid te investeren.