Waarschijnlijk vatte Jan Hatzius van Goldman Sachs de visie van zijn collega's goed samen door te stellen dat de evolutie op de arbeidsmarkt bemoedigend is, maar dat het herstel van de jobcreatie teleurstellend verloopt.

Volgens Hatzius was de daling van de werkloosheidsgraad op de eerste plaats te danken aan een beter overzicht over de gang van zaken.

Daardoor werden bijna 800.000 nieuwe banen 'ontdekt'. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de FED op basis van de cijfers haar rentepolitiek gaat aanpassen.

Twijfels over stress tests Spaanse banken nemen toe

De economische cijfers vielen deze week over het algemeen overigens wel mee. De Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg, waar op een daling was gerekend.

Die voor Europa werd bij de tweede schatting opwaarts bijgesteld. De banencreatie in de private sector was met een stijging van 162.000 volgens Theodoor Gilissen Bankiers eveneens beter dan verwacht, maar de maand ervoor werd neerwaarts aangepast.

Ook hier neemt de dienstensector een groot deel voor haar rekening en dan vooral de kleinere ondernemingen. In de VS zijn kleinere ondernemingen en starters veelal goed voor nieuwe banen, maar de laatste jaren haperde de ontwikkeling.

Dat kleinere ondernemingen zich herstellen kan een ondersteunend effect hebben voor de Amerikaanse economie.

Verder neemt het aantal verstrekte nieuwe hypotheken in de VS eindelijk toe. Eerder bleef de hypotheekgroei beperkt tot herfinanciering van bestaande hypotheken.

Minder positief is volgens Theodoor Gilissen Bankiers de ontwikkeling in China, waar de dienstensector terugviel. Dit geeft aan dat de binnenlandse vraag tegenvalt.

Waarschijnlijk vatte Jan Hatzius van Goldman Sachs de visie van zijn collega's goed samen door te stellen dat de evolutie op de arbeidsmarkt bemoedigend is, maar dat het herstel van de jobcreatie teleurstellend verloopt. Volgens Hatzius was de daling van de werkloosheidsgraad op de eerste plaats te danken aan een beter overzicht over de gang van zaken. Daardoor werden bijna 800.000 nieuwe banen 'ontdekt'. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de FED op basis van de cijfers haar rentepolitiek gaat aanpassen. Twijfels over stress tests Spaanse banken nemen toeDe economische cijfers vielen deze week over het algemeen overigens wel mee. De Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg, waar op een daling was gerekend. Die voor Europa werd bij de tweede schatting opwaarts bijgesteld. De banencreatie in de private sector was met een stijging van 162.000 volgens Theodoor Gilissen Bankiers eveneens beter dan verwacht, maar de maand ervoor werd neerwaarts aangepast. Ook hier neemt de dienstensector een groot deel voor haar rekening en dan vooral de kleinere ondernemingen. In de VS zijn kleinere ondernemingen en starters veelal goed voor nieuwe banen, maar de laatste jaren haperde de ontwikkeling. Dat kleinere ondernemingen zich herstellen kan een ondersteunend effect hebben voor de Amerikaanse economie. Verder neemt het aantal verstrekte nieuwe hypotheken in de VS eindelijk toe. Eerder bleef de hypotheekgroei beperkt tot herfinanciering van bestaande hypotheken. Minder positief is volgens Theodoor Gilissen Bankiers de ontwikkeling in China, waar de dienstensector terugviel. Dit geeft aan dat de binnenlandse vraag tegenvalt.