De terugval in de goudkoers hoeft volgens professor Stefan Duchateau op zich niet te verbazen. Wel de orde van grootte van de aanpassing waarmee in één klap de winst van de afgelopen twee jaar werd teniet gedaan. Zelfs na een verzesvoudiging over de laatste 15 jaar, blijft het nog even slikken bij zo'n geweld.

De richting die de goudkoers nu is ingeslagen, is echter minder verrassend: Duchateau heeft immers steeds voor ogen gehouden dat de evolutie van de goudkoers sterk gecorreleerd was met de stijgende welvaart van de middenklasse in India, Rusland en China.

Het gecumuleerde vermogen van deze snel groeiende groep werd voor een substantieel deel -rechtstreeks of onrechtstreeks en voor zover mogelijk - geïnvesteerd in goud, eerder dan aandelen, obligaties of deposito's. Overdrijving schaadt en het kan dan ook geen verbazing wekken dat er af en toe eens op de rem wordt getrapt.

De terugval in de goudkoers hoeft volgens professor Stefan Duchateau op zich niet te verbazen. Wel de orde van grootte van de aanpassing waarmee in één klap de winst van de afgelopen twee jaar werd teniet gedaan. Zelfs na een verzesvoudiging over de laatste 15 jaar, blijft het nog even slikken bij zo'n geweld. De richting die de goudkoers nu is ingeslagen, is echter minder verrassend: Duchateau heeft immers steeds voor ogen gehouden dat de evolutie van de goudkoers sterk gecorreleerd was met de stijgende welvaart van de middenklasse in India, Rusland en China. Het gecumuleerde vermogen van deze snel groeiende groep werd voor een substantieel deel -rechtstreeks of onrechtstreeks en voor zover mogelijk - geïnvesteerd in goud, eerder dan aandelen, obligaties of deposito's. Overdrijving schaadt en het kan dan ook geen verbazing wekken dat er af en toe eens op de rem wordt getrapt.