Na lang palaveren slaagde de zes regeringspartijen er eind vorig jaar in om een aanvaardbaar akkoord te bereiken over een geloofwaardig budget voor dit jaar.

Bedoeling is om het tekort op de begroting terug te dringen tot 2,80% van het Bruto Binnenlands Product in 2012. Afgelopen maand werden al bijkomende maatregelen aangekondigd die noodzakelijk zijn om de beoogde doelstellingen te realiseren. Dat lijkt nu te kunnen slagen.

Extra besparingen zullen niet gemakkelijk te vinden zijn

Volgens Philip Ledent van ING is het tijdperk van besparingen in België pas begonnen, er staat ons nog meer van hetzelfde te wachten. Extra besparingen zullen echter niet gemakkelijk te vinden zijn, ook al omdat de economische groei eerder flauw mag worden genoemd.

In oktober zijn er de gemeenteraadsverkiezingen en alle partijen gaan proberen te vermijden verantwoordelijk te worden gesteld voor nieuwe besparingen.

Bovendien zijn een aantal bevoegdheden doorgeschoven van het federaal naar het regionaal niveau, wat het nemen van beslissingen niet vergemakkelijkt. De regio's zullen namelijk zelf grotere inspanningen moeten leveren.

België behoort op het vlak van begroting weliswaar tot de beste leerlingen van de klas, maar de economen van ING sluiten niet uit dat de objectieven voor volgend jaar wat betreft het begrotingsdeficiet lichtjes naar boven aangepast gaan worden.

Na lang palaveren slaagde de zes regeringspartijen er eind vorig jaar in om een aanvaardbaar akkoord te bereiken over een geloofwaardig budget voor dit jaar. Bedoeling is om het tekort op de begroting terug te dringen tot 2,80% van het Bruto Binnenlands Product in 2012. Afgelopen maand werden al bijkomende maatregelen aangekondigd die noodzakelijk zijn om de beoogde doelstellingen te realiseren. Dat lijkt nu te kunnen slagen. Extra besparingen zullen niet gemakkelijk te vinden zijn Volgens Philip Ledent van ING is het tijdperk van besparingen in België pas begonnen, er staat ons nog meer van hetzelfde te wachten. Extra besparingen zullen echter niet gemakkelijk te vinden zijn, ook al omdat de economische groei eerder flauw mag worden genoemd. In oktober zijn er de gemeenteraadsverkiezingen en alle partijen gaan proberen te vermijden verantwoordelijk te worden gesteld voor nieuwe besparingen. Bovendien zijn een aantal bevoegdheden doorgeschoven van het federaal naar het regionaal niveau, wat het nemen van beslissingen niet vergemakkelijkt. De regio's zullen namelijk zelf grotere inspanningen moeten leveren. België behoort op het vlak van begroting weliswaar tot de beste leerlingen van de klas, maar de economen van ING sluiten niet uit dat de objectieven voor volgend jaar wat betreft het begrotingsdeficiet lichtjes naar boven aangepast gaan worden.