Slechts na het uitbreken van de 'Griekse crisis' is er iets gaan bewegen, premier George Papandreou en zijn regering werken momenteel aan een hervorming van het stelsel.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie heeft het pensioenstelsel een belangrijke bijdrage geleverd aan het uitbreken van de crisis. Griekenland gaat alvast de pensioenleeftijd optrekken van 58 naar 65.

Dat is nodig ook, want momenteel is er in het land één gepensioneerde op elke 1,70 Grieken die nog werkt. Ter vergelijking: in 1950 bedroeg die verhouding nog 1 op 4.

Er zijn massa's maatregelen - 637 om precies te zijn - die een vervroegde uitstap mogelijk maken. Papandreou wil in eerste instantie het pensioenstelsel eenvormig maken, met schrapping van alle mogelijke uitzonderingen die een vervroegde pensionering mogelijk maken.

Bij een ongewijzigde situatie zou de pensioenlast tegen 2060 oplopen tot ongeveer een kwart van het BBP, een situatie die uiteraard niet houdbaar is. In 2007 waren de pensioenlasten nog goed voor 12% van het BBP.

Slechts na het uitbreken van de 'Griekse crisis' is er iets gaan bewegen, premier George Papandreou en zijn regering werken momenteel aan een hervorming van het stelsel. Volgens het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie heeft het pensioenstelsel een belangrijke bijdrage geleverd aan het uitbreken van de crisis. Griekenland gaat alvast de pensioenleeftijd optrekken van 58 naar 65. Dat is nodig ook, want momenteel is er in het land één gepensioneerde op elke 1,70 Grieken die nog werkt. Ter vergelijking: in 1950 bedroeg die verhouding nog 1 op 4. Er zijn massa's maatregelen - 637 om precies te zijn - die een vervroegde uitstap mogelijk maken. Papandreou wil in eerste instantie het pensioenstelsel eenvormig maken, met schrapping van alle mogelijke uitzonderingen die een vervroegde pensionering mogelijk maken. Bij een ongewijzigde situatie zou de pensioenlast tegen 2060 oplopen tot ongeveer een kwart van het BBP, een situatie die uiteraard niet houdbaar is. In 2007 waren de pensioenlasten nog goed voor 12% van het BBP.