De tijdbom onder de Amerikaanse begroting kan binnen enkele maanden ontploffen. Een exacte timing valt moeilijk te geven, maar het zou eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen zijn. Eigenlijk beseft iedereen in Washington en op Wall Street dat er aan de (verre) horizon problemen zijn opgedoken.

Op het einde van dit of bij het begin van volgend jaar moet het Congres een volgende verhoging van het schuldenplafond goedkeuren.

Op ongeveer hetzelfde tijdstip gaan de door president Bush doorgevoerde belastingverlagingen aflopen, het betreft alle verlagingen en niet alleen die voor de rijken bestemd waren.

Besparingen en belastingverhogingen

Dankzij het akkoord enkele maanden geleden afgesloten over de verhoging van het schuldenplafond starten volgend jaar enkele grote besparingen. Die kunnen door het Congres nog omgebogen worden, maar in het licht van de huidige gebeurtenissen lijkt dat onwaarschijnlijk.

In een worst case scenario krijgen de Verenigde Staten een periode van besparingen en belastingverhogingen tegemoet, vergezeld door een opnieuw hoog oplaaiend gevecht over een verhoging van het schuldenplafond.

Wanneer dit scenario gepaard gaat met een nieuwe downgrading door de ratingagentschappen, kan het spel snel op de wagen zitten.

De tijdbom onder de Amerikaanse begroting kan binnen enkele maanden ontploffen. Een exacte timing valt moeilijk te geven, maar het zou eind dit jaar of begin volgend jaar kunnen zijn. Eigenlijk beseft iedereen in Washington en op Wall Street dat er aan de (verre) horizon problemen zijn opgedoken. Op het einde van dit of bij het begin van volgend jaar moet het Congres een volgende verhoging van het schuldenplafond goedkeuren. Op ongeveer hetzelfde tijdstip gaan de door president Bush doorgevoerde belastingverlagingen aflopen, het betreft alle verlagingen en niet alleen die voor de rijken bestemd waren. Besparingen en belastingverhogingen Dankzij het akkoord enkele maanden geleden afgesloten over de verhoging van het schuldenplafond starten volgend jaar enkele grote besparingen. Die kunnen door het Congres nog omgebogen worden, maar in het licht van de huidige gebeurtenissen lijkt dat onwaarschijnlijk. In een worst case scenario krijgen de Verenigde Staten een periode van besparingen en belastingverhogingen tegemoet, vergezeld door een opnieuw hoog oplaaiend gevecht over een verhoging van het schuldenplafond. Wanneer dit scenario gepaard gaat met een nieuwe downgrading door de ratingagentschappen, kan het spel snel op de wagen zitten.