Ze zijn wel betrokken maar van een echte verbintenis naar Europa toe is er geen sprake.

Door het aanhouden van deze starre houding heeft Duitsland in de voorbije jaren duidelijk geprofiteerd. De (té) lage munt en de historisch lage rentevoet legden het land met een exportcijfer van 87 miljard euro (in april 2012) geen windeieren.

Zelfs integendeel, het deed de neutrale houding van Duitsland omslaan in een leidersrol. Iedereen moet en zal besparen volgens het Duitse rolmodel.

Dat dit de zwakke landen niet helpt lijkt Duitsland niet te deren. Tot aan de Franse verkiezingen was sparen het enige woord. Nu lijkt groei opnieuw aan belang te winnen.

Duitsland moet het varken worden in het spek met eieren

Een herindustrialiseringsproject wordt op poten gezet. Dit kon al eerder mocht Duitsland de bijna gratis leningen (tot voor kort stond de 2-jarige Duitse rente negatief!) ook daadwerkelijk economisch aanwenden in de probleemlanden. Het geld bleef echter onbenut in de Duitse kluizen liggen of wordt beperkt voor infrastructuur in eigen land aangewend.

Zonder duidelijke mentaliteitswijziging stapt Duitsland uit de euro

Tenzij er snel een duidelijk mentaliteitswijziging komt van meer solidariteit zien we Duitsland uit de euro stappen, eerder als de zwakke partijen.

Het feit dat de Duitse bevolking met 43% het meeste voelt van de 4 grote Europese landen en men nu al studies besteld om te kijken naar de negatieve impact van een euro-uitstap lijken in die richting te evolueren.

Het wordt met andere woorden dringend tijd dat Duitsland het varken wordt in het spek met eieren. Tot dan blijft de euro een munt op zoek naar een regering...

Ze zijn wel betrokken maar van een echte verbintenis naar Europa toe is er geen sprake. Door het aanhouden van deze starre houding heeft Duitsland in de voorbije jaren duidelijk geprofiteerd. De (té) lage munt en de historisch lage rentevoet legden het land met een exportcijfer van 87 miljard euro (in april 2012) geen windeieren. Zelfs integendeel, het deed de neutrale houding van Duitsland omslaan in een leidersrol. Iedereen moet en zal besparen volgens het Duitse rolmodel. Dat dit de zwakke landen niet helpt lijkt Duitsland niet te deren. Tot aan de Franse verkiezingen was sparen het enige woord. Nu lijkt groei opnieuw aan belang te winnen. Duitsland moet het varken worden in het spek met eieren Een herindustrialiseringsproject wordt op poten gezet. Dit kon al eerder mocht Duitsland de bijna gratis leningen (tot voor kort stond de 2-jarige Duitse rente negatief!) ook daadwerkelijk economisch aanwenden in de probleemlanden. Het geld bleef echter onbenut in de Duitse kluizen liggen of wordt beperkt voor infrastructuur in eigen land aangewend. Zonder duidelijke mentaliteitswijziging stapt Duitsland uit de euro Tenzij er snel een duidelijk mentaliteitswijziging komt van meer solidariteit zien we Duitsland uit de euro stappen, eerder als de zwakke partijen. Het feit dat de Duitse bevolking met 43% het meeste voelt van de 4 grote Europese landen en men nu al studies besteld om te kijken naar de negatieve impact van een euro-uitstap lijken in die richting te evolueren. Het wordt met andere woorden dringend tijd dat Duitsland het varken wordt in het spek met eieren. Tot dan blijft de euro een munt op zoek naar een regering...