Tientallen jaren zullen nodig zijn om schuldenprobleem op te lossen

Europa worstelt met een schuldenprobleem dat tot in de verste uithoeken van het werelddeel is doorgedrongen. Bovendien is Europa geen alleenstaand geval ook in andere delen van de wereld zijn schulden uitgegroeid tot het hoofdprobleem. Onder andere Japan en de VS zuchten en kreunen onder een onhoudbare schuldenberg.

Is er een snelle oplossing van het schuldenprobleem mogelijk? Bill Gross, beheerder van obligatiefondse Pacific Investment Management Co., denkt van niet. Het heeft jaren geduurd om de schuldenberg op te bouwen en die kan dus niet zomaar op één, twee, drie verdwijnen.

Ofwel schuldenherschikking ofwel inflatie

Tientallen jaren zullen volgens Gross nodig zijn om het schuldenprobleem op te lossen, de aangerichte schade is zo groot dat die maar zeer moeilijk te herstellen valt.

Van alle landen in problemen zijn de Verenigde Staten er nog het minst slecht aan toe, onder andere omdat de dollar de wereldmunt is.

Een schuldencrisis van het formaat zoals we die nu beleven kan alleen worden opgelost door schuldenherschikkingen, wat de banken veel pijn gaat doen, of door het drukken van meer geld. In het laatste geval kan inflatie gebruikt worden door de schulden te laten inflateren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content