Het bedraagt bovendien de officiële werkloosheidsgraad, in feite zitten nog veel meer Amerikanen zonder job. Het gat op de begroting is oplopen tot 19 miljard dollar, waardoor het moeilijk wordt om nog obligaties uit te geven.

1,30 miljoen inwoners van Californië leven in armoede en hebben dus overheidssteun nodig. Samen met Illinois heeft Californië de laagste kredietrating van alle Amerikaanse staten. Een steeds groter deel van de belastinginkomsten moet worden gebruikt voor afbetaling van de schulden.

Met een waarde van 1800 miljard dollar is de Californische economie groter dan de Russische en toch zakt het land steeds dieper weg in de problemen. Als staat is Californië echter niet alleen.

De financiën van staten als Arizona, Illinois, New Jersey, New York enzovoort laten zwaar te wensen over. 46 staten zien hun deficiet binnen 12 maanden oplopen tot in totaal 112 miljard dollar, dit volgens cijfergegevens verstrekt door het Center on Budget and Policy Priorities.

Dean Baker van dit centrum stelt dat de Amerikaanse staten zowel hun uitkomsten zullen moeten terugschroeven als hun belastingen moeten verhogen.

Dat kan in de toekomst een zware hypotheek gaan leggen op het economisch herstel, maar veel keuzemogelijkheden zijn er helaas niet.

De financiële problemen bij de staten vormen een toenemende bedreiging voor de groei van de Amerikaanse economie. Bovendien valt op 1 januari de steun van het federaal stimuleringsprogramma weg.

Het Nelson A. Rockefeller Institute of Government aan de State University of New York in Albany berekende dat voor het eerst sinds 1962 de belastinginkomsten gedurende vijf kwartalen op rij zijn gedaald. Veel keuzemogelijkheden hebben de staten in moeilijkheden niet, serieuze ingrepen zullen noodzakelijk zijn.

Het bedraagt bovendien de officiële werkloosheidsgraad, in feite zitten nog veel meer Amerikanen zonder job. Het gat op de begroting is oplopen tot 19 miljard dollar, waardoor het moeilijk wordt om nog obligaties uit te geven. 1,30 miljoen inwoners van Californië leven in armoede en hebben dus overheidssteun nodig. Samen met Illinois heeft Californië de laagste kredietrating van alle Amerikaanse staten. Een steeds groter deel van de belastinginkomsten moet worden gebruikt voor afbetaling van de schulden. Met een waarde van 1800 miljard dollar is de Californische economie groter dan de Russische en toch zakt het land steeds dieper weg in de problemen. Als staat is Californië echter niet alleen. De financiën van staten als Arizona, Illinois, New Jersey, New York enzovoort laten zwaar te wensen over. 46 staten zien hun deficiet binnen 12 maanden oplopen tot in totaal 112 miljard dollar, dit volgens cijfergegevens verstrekt door het Center on Budget and Policy Priorities. Dean Baker van dit centrum stelt dat de Amerikaanse staten zowel hun uitkomsten zullen moeten terugschroeven als hun belastingen moeten verhogen. Dat kan in de toekomst een zware hypotheek gaan leggen op het economisch herstel, maar veel keuzemogelijkheden zijn er helaas niet. De financiële problemen bij de staten vormen een toenemende bedreiging voor de groei van de Amerikaanse economie. Bovendien valt op 1 januari de steun van het federaal stimuleringsprogramma weg. Het Nelson A. Rockefeller Institute of Government aan de State University of New York in Albany berekende dat voor het eerst sinds 1962 de belastinginkomsten gedurende vijf kwartalen op rij zijn gedaald. Veel keuzemogelijkheden hebben de staten in moeilijkheden niet, serieuze ingrepen zullen noodzakelijk zijn.