Het debat over het al dan niet verstrengen van de monetaire politiek in de VS zal volgens professor Stefan Duchateau ook in de komende weken de financiële analyse overheersen. Tot vervelens toe, helaas.

Maar de gevolgen zijn dan ook verstrekkend. Een abrupte stijging van de lange termijn rentetarieven in de VS zullen hun wereldwijd effect niet missen met een afremming van het groeipotentieel in Zuidoost Azië, een bedreiging van de prille heropleving in de Eurozone en afbrekend momentum van de Amerikaanse groei als mogelijk gevolg.

De vraag is of het wel zover zal komen. De nieuwe Fed-Voorzitter zal alleszins geen enkel risico nemen om de creatie van werkgelegenheid in de VS in de weg te gaan staan, zeker nu er geen enkele inflatiedreiging lijkt uit te gaan vanuit de huidige stimulerende monetaire politiek.

Integendeel, de extreem lage rentevoeten brachten de nodige zuurstof aan de bouwsector en ondersteunen ten volle de bedrijfsinvesteringen met een verwachte economische groei van 3% in de tweede helft van 2013 als directe consequentie. Meer van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

Het debat over het al dan niet verstrengen van de monetaire politiek in de VS zal volgens professor Stefan Duchateau ook in de komende weken de financiële analyse overheersen. Tot vervelens toe, helaas. Maar de gevolgen zijn dan ook verstrekkend. Een abrupte stijging van de lange termijn rentetarieven in de VS zullen hun wereldwijd effect niet missen met een afremming van het groeipotentieel in Zuidoost Azië, een bedreiging van de prille heropleving in de Eurozone en afbrekend momentum van de Amerikaanse groei als mogelijk gevolg. De vraag is of het wel zover zal komen. De nieuwe Fed-Voorzitter zal alleszins geen enkel risico nemen om de creatie van werkgelegenheid in de VS in de weg te gaan staan, zeker nu er geen enkele inflatiedreiging lijkt uit te gaan vanuit de huidige stimulerende monetaire politiek. Integendeel, de extreem lage rentevoeten brachten de nodige zuurstof aan de bouwsector en ondersteunen ten volle de bedrijfsinvesteringen met een verwachte economische groei van 3% in de tweede helft van 2013 als directe consequentie. Meer van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.