Het uitstekende nieuws van enkele weken geleden was de deal met gedroomde partner Alcon, de Novartis-dochter, voor ocriplasmine (middel tegen verkleving van glasvocht met het netvlies aan de achterkant van het oog). De partnerdeal slaat op Europa en de rest van de wereld buiten de VS. Alcon is de wereldleider op het vlak van oftalmologie. Thrombogenics ontving meteen 75 miljoen EUR en er zijn onder meer 90 miljoen potentiële mijlpaalbetalingen op korte termijn (binnen 1 jaar). De kaspositie in Leuven was hierdoor al afgerond 150 miljoen EUR geworden. Met uitzicht dus op snel meer.

Precies daarom is de aankondiging van de kapitaalverhoging toch een verrassing. De actuele kaspositie zal immers nu nog eens met 50% aandikken. In het persbericht is de motivatie voor de nieuwe fondsen vooral om bijkomende indicaties voor ocriplasmine (zoals diabetisch maculair oedeem) op een 50/50 verhouding met Alcon voor niet VS-markten verder te kunnen ontwikkelen. Ook is er sprake van het afsluiten van licentie-overeenkomsten betreffende kandidaat-producten in de ontwikkelingsfase in het domein van oftalmologie. Uiteraard is er ook nog de lancering en commercialisering van ocriplasmine in de VS, waar het Leuvense biotechbedrijf nadrukkelijk heeft beslist om dit zelf te doen.

De interesse voor het Thrombogenics-aandeel blijft duidelijk toenemen. Ruim 75 miljoen EUR ophalen met een minimale korting kan enkel als de honger naar de aandelen groot is. We mogen dan ook van een geslaagde operatie spreken. Volgende afspraak (tweede kwartaal) zijn de resultaten van de extra fase II-studie voor antistollingsmiddel TB-402 tegen de nieuwe marktleider Xarelto van Bayer. Als die meevallen (resultaten normaliter in mei/juni), heeft Thrombo een nieuwe parel te pakken. Anders, moeten ze de ontwikkeling van TB-402 stopzetten. Elke noemenswaardige correctie in het aandeel blijft een koopkans.

Danny Reweghs, Inside Beleggen

Het uitstekende nieuws van enkele weken geleden was de deal met gedroomde partner Alcon, de Novartis-dochter, voor ocriplasmine (middel tegen verkleving van glasvocht met het netvlies aan de achterkant van het oog). De partnerdeal slaat op Europa en de rest van de wereld buiten de VS. Alcon is de wereldleider op het vlak van oftalmologie. Thrombogenics ontving meteen 75 miljoen EUR en er zijn onder meer 90 miljoen potentiële mijlpaalbetalingen op korte termijn (binnen 1 jaar). De kaspositie in Leuven was hierdoor al afgerond 150 miljoen EUR geworden. Met uitzicht dus op snel meer. Precies daarom is de aankondiging van de kapitaalverhoging toch een verrassing. De actuele kaspositie zal immers nu nog eens met 50% aandikken. In het persbericht is de motivatie voor de nieuwe fondsen vooral om bijkomende indicaties voor ocriplasmine (zoals diabetisch maculair oedeem) op een 50/50 verhouding met Alcon voor niet VS-markten verder te kunnen ontwikkelen. Ook is er sprake van het afsluiten van licentie-overeenkomsten betreffende kandidaat-producten in de ontwikkelingsfase in het domein van oftalmologie. Uiteraard is er ook nog de lancering en commercialisering van ocriplasmine in de VS, waar het Leuvense biotechbedrijf nadrukkelijk heeft beslist om dit zelf te doen.De interesse voor het Thrombogenics-aandeel blijft duidelijk toenemen. Ruim 75 miljoen EUR ophalen met een minimale korting kan enkel als de honger naar de aandelen groot is. We mogen dan ook van een geslaagde operatie spreken. Volgende afspraak (tweede kwartaal) zijn de resultaten van de extra fase II-studie voor antistollingsmiddel TB-402 tegen de nieuwe marktleider Xarelto van Bayer. Als die meevallen (resultaten normaliter in mei/juni), heeft Thrombo een nieuwe parel te pakken. Anders, moeten ze de ontwikkeling van TB-402 stopzetten. Elke noemenswaardige correctie in het aandeel blijft een koopkans.Danny Reweghs, Inside Beleggen