De recente lichte toename in de Europese rentetarieven zette volgens professor Stefan Duchateau aan tot wat bezorgdheid.

Wanneer deze stijging zich ook zou doorzetten in de interbancaire tarieven, dan zouden leningen van banken onderling misschien een rendabel alternatief gaan vormen voor kredieten aan de industrie waardoor op zijn beurt dan weer het risico kan ontstaan dat het prille economische herstel in de Eurozone in het gedrang zou komen.

De beste manier om een dergelijke evolutie van de interbancaire tarieven te stoppen is door het plafond van de officiële tarieven te verlagen zodat de markttarieven op de interbancaire markt niet meer hoger kunnen. Dit gebeurt via de "repo"-rente.

Dit is het tarief dat aan banken wordt aangerekend wanneer ze een lening bij de ECB aangaan zonder de nodige waarborgen te kunnen ( of willen ) voorleggen.

Een dergelijk tarief vormt een natuurlijk plafond voor de korte termijnrentevoeten, dat alleen wordt overstegen in het kader van zeer grote liquiditeitsschaarste (wat nu absoluut niet het geval is!). Meer van Stefan Duchateau vindt u op http://blog.argenta.be/author/duste/.

De recente lichte toename in de Europese rentetarieven zette volgens professor Stefan Duchateau aan tot wat bezorgdheid. Wanneer deze stijging zich ook zou doorzetten in de interbancaire tarieven, dan zouden leningen van banken onderling misschien een rendabel alternatief gaan vormen voor kredieten aan de industrie waardoor op zijn beurt dan weer het risico kan ontstaan dat het prille economische herstel in de Eurozone in het gedrang zou komen. De beste manier om een dergelijke evolutie van de interbancaire tarieven te stoppen is door het plafond van de officiële tarieven te verlagen zodat de markttarieven op de interbancaire markt niet meer hoger kunnen. Dit gebeurt via de "repo"-rente. Dit is het tarief dat aan banken wordt aangerekend wanneer ze een lening bij de ECB aangaan zonder de nodige waarborgen te kunnen ( of willen ) voorleggen. Een dergelijk tarief vormt een natuurlijk plafond voor de korte termijnrentevoeten, dat alleen wordt overstegen in het kader van zeer grote liquiditeitsschaarste (wat nu absoluut niet het geval is!). Meer van Stefan Duchateau vindt u op http://blog.argenta.be/author/duste/.