Zoals elk mijnbouwexploratieproject de bedoeling heeft om ooit goud, koper, zink, ... te delven, zoals elke atleet traint om ooit als eerste over de finishlijn te komen, zo is het ook de uiteindelijke bedoeling van elk biotechbedrijf om ooit een eigen geneesmiddel op de markt te kunnen brengen. En daar staat Thrombogenics nu heel dicht bij en dat mag ronduit een historische gebeurtenis genoemd worden.

Want nooit eerder slaagde een Belgisch biotechbedrijf erin om een eigen medicijn goedgekeurd te krijgen. Ondanks de enorme zenuwachtigheid in de dagen voordien, doorstond Thrombogenics met glans de publieke hoorzitting op donderdag 26 juli. Natuurlijk waren er kritische opmerkingen, maar het panel was ook overtuigd van het medisch nut van het nieuwe medicijn. Anders was de stemming niet uitgedraaid op 10 stemmen 'voor' en dus nul stemmen 'tegen' de goedkeuring van Jetrea, dat wordt de commerciële naam van ocriplasmine.

Voor alle duidelijkheid, het Leuvense biotechbedrijf heeft hiermee nog geen formele toelating voor de grote Amerikaanse markt op zak. Daar beslist de FDA normaliter op 17 oktober over. Maar haast steeds volgt de FDA het adviescomité. En gezien de uitslag van de stemming mag men nu alles in gereedheid brengen om nog dit jaar de eerste verkopen te realiseren in de VS, dat naar schatting goed zal zijn voor 60% van de wereldwijde verkopen van het middel tegen oogaandoeningen.

Over afzienbare tijd mag ook een beslissing van de Europese controle-autoriteit EMA worden verwacht. Voor Europa en de rest van de wereld werd reeds een prachtige deal (in totaal potentieel van 375 miljoen EUR, waarvan 75 miljoen EUR 'upfront' aan mijlpaalbetalingen en minstens 25% royalty's op de netto-omzet) gesloten met de gedroomde partner Alcon (Novartis).

Tijdens de klinische studies heeft Thrombogenics kunnen aantonen dat voor de indicatie adhesie (verkleving van glasvocht met het netvlies aan de achterkant van het oog) één injectie van 125µg (microgram) Jetrea voldoende is om in 1 geval op 3 een vitrectomie (chirurgische ingreep) te vermijden. Het panel heeft nu het medisch nut van dit geneesmiddel unaniem bevestigd.

Volkomen begrijpelijk en logisch reageerde de markt enthousiast en ging de koers meteen 20% hoger op 28 EUR, de hoogste koers ooit voor het Leuvense biotechbedrijf. Een ander objectief feit is dat biotechbedrijven het meeste kans hebben te worden overgenomen in het eerste jaar na een eerste geneesmiddel op de markt. Maar koerspotentieel lijkt er op termijn ook nog zonder overname te zijn gezien analisten toch piekverkopen voor dit middel van 500 miljoen en mogelijk meer in het vooruitzicht stellen.

Danny Reweghs, Inside Beleggen

Zoals elk mijnbouwexploratieproject de bedoeling heeft om ooit goud, koper, zink, ... te delven, zoals elke atleet traint om ooit als eerste over de finishlijn te komen, zo is het ook de uiteindelijke bedoeling van elk biotechbedrijf om ooit een eigen geneesmiddel op de markt te kunnen brengen. En daar staat Thrombogenics nu heel dicht bij en dat mag ronduit een historische gebeurtenis genoemd worden. Want nooit eerder slaagde een Belgisch biotechbedrijf erin om een eigen medicijn goedgekeurd te krijgen. Ondanks de enorme zenuwachtigheid in de dagen voordien, doorstond Thrombogenics met glans de publieke hoorzitting op donderdag 26 juli. Natuurlijk waren er kritische opmerkingen, maar het panel was ook overtuigd van het medisch nut van het nieuwe medicijn. Anders was de stemming niet uitgedraaid op 10 stemmen 'voor' en dus nul stemmen 'tegen' de goedkeuring van Jetrea, dat wordt de commerciële naam van ocriplasmine. Voor alle duidelijkheid, het Leuvense biotechbedrijf heeft hiermee nog geen formele toelating voor de grote Amerikaanse markt op zak. Daar beslist de FDA normaliter op 17 oktober over. Maar haast steeds volgt de FDA het adviescomité. En gezien de uitslag van de stemming mag men nu alles in gereedheid brengen om nog dit jaar de eerste verkopen te realiseren in de VS, dat naar schatting goed zal zijn voor 60% van de wereldwijde verkopen van het middel tegen oogaandoeningen. Over afzienbare tijd mag ook een beslissing van de Europese controle-autoriteit EMA worden verwacht. Voor Europa en de rest van de wereld werd reeds een prachtige deal (in totaal potentieel van 375 miljoen EUR, waarvan 75 miljoen EUR 'upfront' aan mijlpaalbetalingen en minstens 25% royalty's op de netto-omzet) gesloten met de gedroomde partner Alcon (Novartis). Tijdens de klinische studies heeft Thrombogenics kunnen aantonen dat voor de indicatie adhesie (verkleving van glasvocht met het netvlies aan de achterkant van het oog) één injectie van 125µg (microgram) Jetrea voldoende is om in 1 geval op 3 een vitrectomie (chirurgische ingreep) te vermijden. Het panel heeft nu het medisch nut van dit geneesmiddel unaniem bevestigd. Volkomen begrijpelijk en logisch reageerde de markt enthousiast en ging de koers meteen 20% hoger op 28 EUR, de hoogste koers ooit voor het Leuvense biotechbedrijf. Een ander objectief feit is dat biotechbedrijven het meeste kans hebben te worden overgenomen in het eerste jaar na een eerste geneesmiddel op de markt. Maar koerspotentieel lijkt er op termijn ook nog zonder overname te zijn gezien analisten toch piekverkopen voor dit middel van 500 miljoen en mogelijk meer in het vooruitzicht stellen. Danny Reweghs, Inside Beleggen