Goed nieuws uit de Europese economie is volgens professor Stefan Duchateau op zich natuurlijk niet voldoende voor een ongenuanceerde "hoera"-stemming maar ondersteunt wel mee de basisidee dat de Eurozone op zich een houdbare constructie is op korte tot middellange termijn waarmee tegelijk ook het landenrisico dat zeer zwaar woog op de Zuid-Europese economieën op veel lager peil mag worden ingeschat.

Concreet vertaald betekent dit dat de "flight-to-quality"-premie die de financiële markten in het recente verleden nog aan Duitsland toekenden drastisch is afgenomen.

Als indicator van Europees systeemrisico is een dergelijke ontwikkeling bijzonder indicatief voor het herstel van het vertrouwen in de Eurozone, dat zich vertaalt in een stabilisatie van de renteverschillen van o.a. Italië, Spanje en Ierland met Duitsland.

Goed nieuws uit de Europese economie is volgens professor Stefan Duchateau op zich natuurlijk niet voldoende voor een ongenuanceerde "hoera"-stemming maar ondersteunt wel mee de basisidee dat de Eurozone op zich een houdbare constructie is op korte tot middellange termijn waarmee tegelijk ook het landenrisico dat zeer zwaar woog op de Zuid-Europese economieën op veel lager peil mag worden ingeschat. Concreet vertaald betekent dit dat de "flight-to-quality"-premie die de financiële markten in het recente verleden nog aan Duitsland toekenden drastisch is afgenomen. Als indicator van Europees systeemrisico is een dergelijke ontwikkeling bijzonder indicatief voor het herstel van het vertrouwen in de Eurozone, dat zich vertaalt in een stabilisatie van de renteverschillen van o.a. Italië, Spanje en Ierland met Duitsland.