De ECB heeft de markt gisteren wat in snelheid genomen, zo stelt Philippe Gijsels van BNP Paribas. Van de 70 economisten die door Bloomberg bevraagd werden, waren er slechts 3 die al deze maand een actie van de Europese Centrale Bank verwachtten.

Maar het werden dus 25 basispunten in november. De reden die werd aangegeven was het bijzonder lage inflatiecijfers dat we vorige week op ons bord kregen. De gemelde 0,70% is immers een heel stuk beneden het niveau dat door de ECB als prijsstabiliteit beschouwd (beneden, maar niet te veel beneden de 2%)

De initiële marktreactie was dan weer zoals voorspeld kon worden. De aandelenmarkten gingen omhoog, surfend op de golven van liquiditeit en ook de dollar schoot omhoog want een meer expansieve Europese Centrale bank betekent meestal een zwakkere eenheidsmunt.

De ECB heeft de markt gisteren wat in snelheid genomen, zo stelt Philippe Gijsels van BNP Paribas. Van de 70 economisten die door Bloomberg bevraagd werden, waren er slechts 3 die al deze maand een actie van de Europese Centrale Bank verwachtten. Maar het werden dus 25 basispunten in november. De reden die werd aangegeven was het bijzonder lage inflatiecijfers dat we vorige week op ons bord kregen. De gemelde 0,70% is immers een heel stuk beneden het niveau dat door de ECB als prijsstabiliteit beschouwd (beneden, maar niet te veel beneden de 2%) De initiële marktreactie was dan weer zoals voorspeld kon worden. De aandelenmarkten gingen omhoog, surfend op de golven van liquiditeit en ook de dollar schoot omhoog want een meer expansieve Europese Centrale bank betekent meestal een zwakkere eenheidsmunt.