Financieel directeur Chris Buysse ziet verschillende redenen voor de opwaartse koersbeweging. "We hebben het voorbije jaar heel wat inspanningen gedaan om het aandeelhouderschap te verbreden en investeerders voor de lange termijn aan te trekken. Aangezien nu veel aandelen in vaste handen zitten en de verkoopdruk is teruggevallen, zijn geen grote pakketten meer voorhanden. Als er dan een institutionele belegger een belang wil opbouwen, moet hij dat via de markt doet. Ik vermoed dat één of meerdere spelers een positie aan het opbouwen zijn."

Financiële zorgen hoeft Thrombogenics zich niet te maken dankzij de overeenkomst met Roche rond het veelbelovende kankermiddel. De groep kreeg recent een mijlpaalbetaling van 30 miljoen EUR. "Voor de komende jaren is deze deal onze belangrijkste financieringsbron en de kans is reëel, als alles perfect volgens plan verloopt en de volgende mijlpaalbetalingen binnenlopen, dat we geen extra financiering meer nodig hebben. Het grote voordeel van de deal is dat we veel geld krijgen in het begin ervan." Wat als er toch iets zou haperen in het verhaal en er toch een bedrag moet worden opgehaald. " We doen dit niet onder de 10,8 EUR, de prijs waartegen we in mei 2007 60 miljoen EUR hebben verzameld in een kapitaalverhoging, uit respect voor de aandeelhouders."

Roche-deal

Thrombogenics zit zoals eerder aangeven gebeiteld door de Roche-overeenkomst. De Zwitserse partner neemt de verdere ontwikkeling tot de commercialisering voor zijn rekening. Naarmate bepaalde doelstellingen worden gehaald, krijgt Thrombogenics extra betalingen. "De volgende mijlpaal zal ook uit twee cijfers bestaan en zal binnen de 18 maanden vallen. Tot het op de markt komt, kunnen de betalingen oplopen tot 450 miljoen EUR. Onze partner Bioinvent dat de productie voor zijn rekening neemt, krijgt hiervan 40% en wij de overige 60%. Eenmaal op de markt krijgen we royalty's. Dit kan ook oplopen tot enkele honderden miljoenen EUR. Zeker als je weet dat het middel beter is dan de blockbuster Avastin van Genentech."

Het grote voordeel is dat de opbrengsten van de Roche-deal de groep de mogelijkheid geven de fase III van Microplasmine voor aandoeningen aan de achterkant van het oog zelf te doen. Binnen 24 maanden zouden deze studies moeten afgerond zijn en daarna kan het bedrijf de laatste rechte lijn inzetten naar commercialisering. De hele studie en het in de markt zetten zal 25 à 30 miljoen EUR kosten. Met een kaspositie van 60 miljoen EUR is dit perfect haalbaar. "Aangezien het een nichemarkt is met wereldwijd 1000 tot 1500 plaatsen waar men de ingreep kan uitvoeren, moeten we de markt kunnen bedekken met 50 à 70 verkoopsmensen. Een grote, logge verkoopsstructuur is uit ten boze. Het kankeronderzoek in fase III daarentegen zou honderden miljoenen EUR kosten. Alleen kunnen we dat niet aan vandaar de overeenkomst met Roche."

Financieel directeur Chris Buysse ziet verschillende redenen voor de opwaartse koersbeweging. "We hebben het voorbije jaar heel wat inspanningen gedaan om het aandeelhouderschap te verbreden en investeerders voor de lange termijn aan te trekken. Aangezien nu veel aandelen in vaste handen zitten en de verkoopdruk is teruggevallen, zijn geen grote pakketten meer voorhanden. Als er dan een institutionele belegger een belang wil opbouwen, moet hij dat via de markt doet. Ik vermoed dat één of meerdere spelers een positie aan het opbouwen zijn." Financiële zorgen hoeft Thrombogenics zich niet te maken dankzij de overeenkomst met Roche rond het veelbelovende kankermiddel. De groep kreeg recent een mijlpaalbetaling van 30 miljoen EUR. "Voor de komende jaren is deze deal onze belangrijkste financieringsbron en de kans is reëel, als alles perfect volgens plan verloopt en de volgende mijlpaalbetalingen binnenlopen, dat we geen extra financiering meer nodig hebben. Het grote voordeel van de deal is dat we veel geld krijgen in het begin ervan." Wat als er toch iets zou haperen in het verhaal en er toch een bedrag moet worden opgehaald. " We doen dit niet onder de 10,8 EUR, de prijs waartegen we in mei 2007 60 miljoen EUR hebben verzameld in een kapitaalverhoging, uit respect voor de aandeelhouders."Roche-deal Thrombogenics zit zoals eerder aangeven gebeiteld door de Roche-overeenkomst. De Zwitserse partner neemt de verdere ontwikkeling tot de commercialisering voor zijn rekening. Naarmate bepaalde doelstellingen worden gehaald, krijgt Thrombogenics extra betalingen. "De volgende mijlpaal zal ook uit twee cijfers bestaan en zal binnen de 18 maanden vallen. Tot het op de markt komt, kunnen de betalingen oplopen tot 450 miljoen EUR. Onze partner Bioinvent dat de productie voor zijn rekening neemt, krijgt hiervan 40% en wij de overige 60%. Eenmaal op de markt krijgen we royalty's. Dit kan ook oplopen tot enkele honderden miljoenen EUR. Zeker als je weet dat het middel beter is dan de blockbuster Avastin van Genentech." Het grote voordeel is dat de opbrengsten van de Roche-deal de groep de mogelijkheid geven de fase III van Microplasmine voor aandoeningen aan de achterkant van het oog zelf te doen. Binnen 24 maanden zouden deze studies moeten afgerond zijn en daarna kan het bedrijf de laatste rechte lijn inzetten naar commercialisering. De hele studie en het in de markt zetten zal 25 à 30 miljoen EUR kosten. Met een kaspositie van 60 miljoen EUR is dit perfect haalbaar. "Aangezien het een nichemarkt is met wereldwijd 1000 tot 1500 plaatsen waar men de ingreep kan uitvoeren, moeten we de markt kunnen bedekken met 50 à 70 verkoopsmensen. Een grote, logge verkoopsstructuur is uit ten boze. Het kankeronderzoek in fase III daarentegen zou honderden miljoenen EUR kosten. Alleen kunnen we dat niet aan vandaar de overeenkomst met Roche."