De Amerikaanse centrale bank komt in september bij mekaar en meer en meer analisten gaan ervan uit dat de Fed een terugschroeven van zijn obligatie-inkoopprogramma zal aankondigen.

Grootste slachtoffer van deze verwachte koerswijziging zijn de Amerikaanse staatsobligaties. De Amerikaanse langetermijnrente is de afgelopen maanden fors de hoogte ingegaan en dit heeft wereldwijde repercussies.

Want het wordt nu duidelijk dat de massale geldinjecties van de centrale banken vooral "speculatieve" beleggingen (hoofdzakelijk richting emerging markets) hebben gefinancierd. Nu het goedkope geldbeleid op een lager pitje gezet wordt, vloeit het kapitaal snel terug richting VSA.

De Amerikaanse centrale bank komt in september bij mekaar en meer en meer analisten gaan ervan uit dat de Fed een terugschroeven van zijn obligatie-inkoopprogramma zal aankondigen. Grootste slachtoffer van deze verwachte koerswijziging zijn de Amerikaanse staatsobligaties. De Amerikaanse langetermijnrente is de afgelopen maanden fors de hoogte ingegaan en dit heeft wereldwijde repercussies. Want het wordt nu duidelijk dat de massale geldinjecties van de centrale banken vooral "speculatieve" beleggingen (hoofdzakelijk richting emerging markets) hebben gefinancierd. Nu het goedkope geldbeleid op een lager pitje gezet wordt, vloeit het kapitaal snel terug richting VSA.