De koers van Tessenderlo Group was de voorbije maanden mooi hersteld na de forse val vorige zomer. Maar vandaag blijkt de cijfers van het vierde kwartaal en het volledig boekjaar 2011 dat dit niet volledig terecht was. Aandeelhouders reageren dan ook ontgoocheld met meteen 7% koersverlies bij de start. Het is duidelijk dat de markt anticipeert op weer een moeilijke periode. Beleggers zijn immers niet vergeten dat in weerwil van de geschiedenis de vorige crisis in 2008-'09 de onderneming wel bijzonder hard had getroffen met forse verliezen tot gevolg.

Tessenderlo Group werd toen pijnlijk geconfronteerd met zijn strategische zwakten: té Europees en téveel basischemie en dus té weinig opkomende landen en té weinig chemische specialiteiten. Logisch dat die grondige aanpassing de absolute prioriteit van de nieuwe topman Frank Coenen vanaf begin 2010 is. Op dat vlak kwam er in het voorjaar van 2011 een belangrijke strategische doorbraak met de verkoop van de pvc/chloor-alkali activiteiten aan de Europese markleider Kerling (Ineos ChlorVinyls). Een mooie stap in de richting van de vorming van een specialiteitengroep.

Nettoverlies

De daling van de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) met 23,4% voor de voorgezette activiteiten tot 22,8 miljoen EUR bij een licht lagere omzet (-2,2%) doet het bedrijf de das om. Het recurrente bedrijfsresultaat (rebit; bedrijfswinst zonder eenmalige elementen) verschrompelt driekwart tot amper 1 miljoen EUR zodat er een nettoverlies van 0,28 EUR per aandeel is. Als we kijken naar de verschillende bedrijfssegmenten, dan zien we overal dat de minerale chemie (klassieke meststoffen en veevoeders) en en Gelatine/Akiolis (verwerking van dierlijk en plantaardig afval) onder de verwachtingen zijn gebleven Terwijl Tessenderlo Kerley (gespecialiseerde meststoffen uit de afvalstromen van raffinaderijen) het andermaal beter deed dan verwacht.

Dividend blijft 1 EUR

Dankzij een veel sterkere eerste jaarhelft ligt de jaaromzet 2011 9,6% hoger dan in 2010 en klimt de rebitda nog 20,6% tot 187 miljoen EUR en de rebit zelfs 54,3% tot 104,9 miljoen EUR. Omwille van een verdubbeling van de nettowinst tot 56,2 miljoen EUR handhaaft Tessenderlo Group het dividend zoals de jaren voordien op 1 EUR bruto per aandeel. Ondanks ook voorzichtige vooruitzichten voor 2012, dat als een overgangsjaar wordt bestempeld.

Gezien de onzekere vooruitzichten en de waardering in lijn met het Europees sectorgemiddelde ondanks enkele structurele handicaps zien we in het aandeel geen koopkandidaat. Bestaande posities mogen eerder worden afgebouwd.

Danny Reweghs, Inside Beleggen

De koers van Tessenderlo Group was de voorbije maanden mooi hersteld na de forse val vorige zomer. Maar vandaag blijkt de cijfers van het vierde kwartaal en het volledig boekjaar 2011 dat dit niet volledig terecht was. Aandeelhouders reageren dan ook ontgoocheld met meteen 7% koersverlies bij de start. Het is duidelijk dat de markt anticipeert op weer een moeilijke periode. Beleggers zijn immers niet vergeten dat in weerwil van de geschiedenis de vorige crisis in 2008-'09 de onderneming wel bijzonder hard had getroffen met forse verliezen tot gevolg. Tessenderlo Group werd toen pijnlijk geconfronteerd met zijn strategische zwakten: té Europees en téveel basischemie en dus té weinig opkomende landen en té weinig chemische specialiteiten. Logisch dat die grondige aanpassing de absolute prioriteit van de nieuwe topman Frank Coenen vanaf begin 2010 is. Op dat vlak kwam er in het voorjaar van 2011 een belangrijke strategische doorbraak met de verkoop van de pvc/chloor-alkali activiteiten aan de Europese markleider Kerling (Ineos ChlorVinyls). Een mooie stap in de richting van de vorming van een specialiteitengroep. NettoverliesDe daling van de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) met 23,4% voor de voorgezette activiteiten tot 22,8 miljoen EUR bij een licht lagere omzet (-2,2%) doet het bedrijf de das om. Het recurrente bedrijfsresultaat (rebit; bedrijfswinst zonder eenmalige elementen) verschrompelt driekwart tot amper 1 miljoen EUR zodat er een nettoverlies van 0,28 EUR per aandeel is. Als we kijken naar de verschillende bedrijfssegmenten, dan zien we overal dat de minerale chemie (klassieke meststoffen en veevoeders) en en Gelatine/Akiolis (verwerking van dierlijk en plantaardig afval) onder de verwachtingen zijn gebleven Terwijl Tessenderlo Kerley (gespecialiseerde meststoffen uit de afvalstromen van raffinaderijen) het andermaal beter deed dan verwacht. Dividend blijft 1 EURDankzij een veel sterkere eerste jaarhelft ligt de jaaromzet 2011 9,6% hoger dan in 2010 en klimt de rebitda nog 20,6% tot 187 miljoen EUR en de rebit zelfs 54,3% tot 104,9 miljoen EUR. Omwille van een verdubbeling van de nettowinst tot 56,2 miljoen EUR handhaaft Tessenderlo Group het dividend zoals de jaren voordien op 1 EUR bruto per aandeel. Ondanks ook voorzichtige vooruitzichten voor 2012, dat als een overgangsjaar wordt bestempeld. Gezien de onzekere vooruitzichten en de waardering in lijn met het Europees sectorgemiddelde ondanks enkele structurele handicaps zien we in het aandeel geen koopkandidaat. Bestaande posities mogen eerder worden afgebouwd.Danny Reweghs, Inside Beleggen