De euro is met 4,50% gedaald sinds de goedkeuring van het Europees reddingsplan vorige week zondag. Eén van de aanleidingen is de vrees dat de hoge schuldengraad in een aantal landen de economische groei gaat afremmen.

Op de bijeenkomst van de Europese financieministers gisteren verklaarde de Oostenrijkse minister van financiën Josef Proell dat het mogelijk moet zijn om de begrotingsdeficieten af te bouwen zonder de economische groei af te remmen. Zo'n compromis moet bovendien in alle landen van de eurozone mogelijk zijn.

Vanmorgen ging de euro omlaag tot een nieuw dieptepunt voor de afgelopen vier jaar op 1,2234 dollar, alvorens wat te herstellen. In de afgelopen zes maanden verloor de euro 17% van zijn waarde. De meeste economen verwachten dat de koers van de euro nog verder gaat afzakken.

Volgens Jean-Claude Juncker gaat de Duitse minister van financiën Wolfgang Schaüble op 21 mei een plan voorstellen voor de oprichting van een economisch instituut dat de evolutie van overheidsdeficieten gaat monitoren.

Hoofdeconoom Jim O'Neill van Goldman Sachs is van mening dat het sentiment rond de euro zo negatief is geworden dat een rally onvermijdelijk wordt. Hij ziet de eurokoers in de komende dagen weer stijgen.

De euro is met 4,50% gedaald sinds de goedkeuring van het Europees reddingsplan vorige week zondag. Eén van de aanleidingen is de vrees dat de hoge schuldengraad in een aantal landen de economische groei gaat afremmen. Op de bijeenkomst van de Europese financieministers gisteren verklaarde de Oostenrijkse minister van financiën Josef Proell dat het mogelijk moet zijn om de begrotingsdeficieten af te bouwen zonder de economische groei af te remmen. Zo'n compromis moet bovendien in alle landen van de eurozone mogelijk zijn. Vanmorgen ging de euro omlaag tot een nieuw dieptepunt voor de afgelopen vier jaar op 1,2234 dollar, alvorens wat te herstellen. In de afgelopen zes maanden verloor de euro 17% van zijn waarde. De meeste economen verwachten dat de koers van de euro nog verder gaat afzakken. Volgens Jean-Claude Juncker gaat de Duitse minister van financiën Wolfgang Schaüble op 21 mei een plan voorstellen voor de oprichting van een economisch instituut dat de evolutie van overheidsdeficieten gaat monitoren. Hoofdeconoom Jim O'Neill van Goldman Sachs is van mening dat het sentiment rond de euro zo negatief is geworden dat een rally onvermijdelijk wordt. Hij ziet de eurokoers in de komende dagen weer stijgen.