Telefonica wil opnieuw een goede dividendbetaler worden

Beleggers op zoek naar rendement in een omgeving van steeds lagere langetermijnrentevoeten worden volgens Geert Van Herck van Leleux vaak doorverwezen naar de telecomsector.

Bedrijven uit deze sector hadden lange tijd een uitstekende reputatie als het op het uitbetalen van royale dividenden aankwam. Maar de financieel-economische crisis heeft deze reputatie op de helling geplaatst.

Want de belangrijkste telecomspelers kreunen onder een enorme schuldenlast die het gevolg is van de vele (vaak te dure) overnames die deze groepen in het afgelopen decennium deden.

Telefonica kan in dat opzicht als een voorbeeld dienen omdat het in de sector één van de hoogste schuldenlasten heeft.

Hoge intrestlasten, tegenvallende inkomsten door de economische groeivertraging en ratingverlagingen hebben ertoe geleid dat het dividend voor dit jaar werd geschrapt. De aanzet voor dividendverlagingen bij France Telecom en Telekom Austria werd eveneens gegeven.

Telefonica heeft een verkoopprogramma van niet-strategische activa aangevat en de nettoschuld is reeds gedaald tot 52,8 miljard euro t.o.v. 58,3 miljard euro eind juni 2012.

Eind december wil het management op 50 miljard euro uitkomen. Het voedt het optimisme van de financieel directeur dat volgend jaar opnieuw een dividend kan uitgekeerd worden.

Conclusie

De weekgrafiek van Telefonica draagt volgens Geert Van Herck de sporen van vijf jaar economische groeivertraging in de sector en overdreven schuldniveaus.

Op de top van 2007 betaalden beleggers nog 23,48 euro voor het aandeel, op de bodem van 2012 moest er nog slechts 7,90 euro betaald worden. Die laatste bodem van juli 2012 vertoonde een positieve divergentie met de RSIindicator.

Van Herck mikt in deze volatiele beursomgeving op een verdere stijging naar de weerstandszone van 12,50 euro. Deze zone

wordt gevormd door de koersbodems van 2008 en 2011.

Op de daggrafiek ziet hij de koersstijging van de afgelopen maanden in detail. Een eerste poging om door het 200-daagsgemiddelde te breken mislukte en sindsdien is de koers aan een tijdelijke neerwaartse correctie begonnen.

Als de koers boven de dalende kortetermijnweerstandslijn en 10,45 euro kan uitstijgen, nemen de perspectieven op verdere koersstijgingen toe.

Het 200-daagsgemiddelde ligt de komende dagen rond de 10,70 euro. Kortom, de weerstandszone die moet overschreden worden, ligt rond de 10,50 – 10,70 euro. Kopen op koerszwakte, zo stelt Van Herck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content