We wisten dat het aan nieuwsstroom de rest van het jaar niet zou ontbreken. Maar het begint dus met een valse noot. Thrombogenics deed het voorbije jaar een extra studie voor het langwerkend antistollingsmiddel (TB-402). Dat middel had al bewezen beter te werken dan de standaard Lovenox (Sanofi). Maar in deze studie wou Thrombogenics aantonen dat TB-402 ook minstens zo goed was dan de nieuwe standaard, Xarelto van Bayer. Dat is echter niet gelukt. Qua efficiëntie kwam TB-402 wel in de buurt van het Bayer-middel, maar er waren wel duidelijk meer bloedingen. Daar draait in deze markt om en dus einde verhaal. Geen tweede paradepaard voor het Leuvense bedrijf.

Er was ook een persbericht met betrekking tot het andere antilichaam, TB-403. Na een licentie-overeenkomst uit 2008 werd dit potentieel innovatieve kankermiddel met de Zwitserse specialist in oncologie Roche ontwikkeld. De Leuvense kas werd al voor 69 miljoen EUR gespijsd door de Zwitsers, die nu hebben mede gedeeld dat ze de rechten op TB-403 gratis teruggeven aan Thrombogenics. Volgens ons is dat geen slecht nieuws. Omdat het Leuvense biotechbedrijf er geen geheim had van gemaakt de afgelopen maanden het potentieel middel terug te willen om TB-403 minstens voor bepaalde indicaties rond oftalmologie (oogheelkunde) zelf verder te kunnen ontwikkelen. De focus bij Roche op TB-403 was immers volledig weg.

Elk nadeel heeft echter zijn voordeel. Thrombo kan nu volledig focussen op oftalmologie. Het cruciale in het investeringsverhaal van Thrombogenics, blijft ocriplasmine, indicatie 'adhesie' (verkleving van het glasvocht met het netvlies aan de achterkant van het oog). Mogelijk nog deze zomer krijgen we de 'public hearing' in de VS voor ocriplasmine. Een openbare discussie over dit middel met uiteindelijk een stemming pro of contra, welke haast steeds door de FDA wordt gevolgd. Ook rond eind derde/begin vierde kwartaal mag de beoordeling van de EMA, de Europese controle-autoriteit, worden verwacht. Voor Europa en de rest van de wereld is er de deal met Alcon (Novartis). Als het middel wordt goedgekeurd en er een eerste verkoop wordt gerealiseerd, ontvangt Thrombogenics een nieuwe cheque van 90 miljoen EUR, terwijl de bankrekening al met meer dan 200 miljoen EUR gespijsd is.

Thrombogenics heeft met het stopzetten van TB-402 een veldslag verloren. Wat eerder de regel dan de uitzondering is in biotechnologie. Maar lang niet de oorlog. Dé mijlpalen en veel crucialer blijven de goedkeuringen van ocriplasmine voor de Europese en Amerikaanse markt. Vandaar dat we de koersdaling met 15 à 20% overdreven vinden. We verlagen het koersdoel van 31 EUR naar 28 EUR. Aan 17 à 18 EUR is er weer ruim voldoende koerspotentieel om het aandeel als 'koopwaardig' te omschrijven voor de risicobewuste belegger. Een belangrijk risico is nu echter uit het bedrijf verdwenen.

Danny Reweghs

Inside Beleggen

We wisten dat het aan nieuwsstroom de rest van het jaar niet zou ontbreken. Maar het begint dus met een valse noot. Thrombogenics deed het voorbije jaar een extra studie voor het langwerkend antistollingsmiddel (TB-402). Dat middel had al bewezen beter te werken dan de standaard Lovenox (Sanofi). Maar in deze studie wou Thrombogenics aantonen dat TB-402 ook minstens zo goed was dan de nieuwe standaard, Xarelto van Bayer. Dat is echter niet gelukt. Qua efficiëntie kwam TB-402 wel in de buurt van het Bayer-middel, maar er waren wel duidelijk meer bloedingen. Daar draait in deze markt om en dus einde verhaal. Geen tweede paradepaard voor het Leuvense bedrijf. Er was ook een persbericht met betrekking tot het andere antilichaam, TB-403. Na een licentie-overeenkomst uit 2008 werd dit potentieel innovatieve kankermiddel met de Zwitserse specialist in oncologie Roche ontwikkeld. De Leuvense kas werd al voor 69 miljoen EUR gespijsd door de Zwitsers, die nu hebben mede gedeeld dat ze de rechten op TB-403 gratis teruggeven aan Thrombogenics. Volgens ons is dat geen slecht nieuws. Omdat het Leuvense biotechbedrijf er geen geheim had van gemaakt de afgelopen maanden het potentieel middel terug te willen om TB-403 minstens voor bepaalde indicaties rond oftalmologie (oogheelkunde) zelf verder te kunnen ontwikkelen. De focus bij Roche op TB-403 was immers volledig weg. Elk nadeel heeft echter zijn voordeel. Thrombo kan nu volledig focussen op oftalmologie. Het cruciale in het investeringsverhaal van Thrombogenics, blijft ocriplasmine, indicatie 'adhesie' (verkleving van het glasvocht met het netvlies aan de achterkant van het oog). Mogelijk nog deze zomer krijgen we de 'public hearing' in de VS voor ocriplasmine. Een openbare discussie over dit middel met uiteindelijk een stemming pro of contra, welke haast steeds door de FDA wordt gevolgd. Ook rond eind derde/begin vierde kwartaal mag de beoordeling van de EMA, de Europese controle-autoriteit, worden verwacht. Voor Europa en de rest van de wereld is er de deal met Alcon (Novartis). Als het middel wordt goedgekeurd en er een eerste verkoop wordt gerealiseerd, ontvangt Thrombogenics een nieuwe cheque van 90 miljoen EUR, terwijl de bankrekening al met meer dan 200 miljoen EUR gespijsd is. Thrombogenics heeft met het stopzetten van TB-402 een veldslag verloren. Wat eerder de regel dan de uitzondering is in biotechnologie. Maar lang niet de oorlog. Dé mijlpalen en veel crucialer blijven de goedkeuringen van ocriplasmine voor de Europese en Amerikaanse markt. Vandaar dat we de koersdaling met 15 à 20% overdreven vinden. We verlagen het koersdoel van 31 EUR naar 28 EUR. Aan 17 à 18 EUR is er weer ruim voldoende koerspotentieel om het aandeel als 'koopwaardig' te omschrijven voor de risicobewuste belegger. Een belangrijk risico is nu echter uit het bedrijf verdwenen. Danny ReweghsInside Beleggen