Vanmiddag worden in de Verenigde Staten de werkloosheidscijfers voor de maand juli bekendgemaakt, waar met enige argwaan naar wordt uitgekeken.

Tegenvallende cijfers kunnen het sentiment op de beurzen drukken, maar anderzijds ook de Amerikaanse centrale bank een stapje verder zetten in de richting van een verdere verruiming van haar monetaire politiek.

Met de werkloosheidscijfers op komst, noteren de futures op Wall Street in de buurt van het slotniveau van gisteren. Een duidelijke richting zal waarschijnlijk pas na de publicatie van de cijfers gekozen worden.

Wachten op trendommekeer bij wereldbeurzen

Een verandering in de richting van de trend geschiedt volgens Theodoor Gilissen Bankiers zelden abrupt, maar vraagt doorgaans tijd.

Vorig najaar was er in de iShares MSCI All Countries World index gedurende drie maanden sprake van een convergentie in het proces van vraag en aanbod.

Halverwege januari 2012 werd het proces van lagere toppen opwaarts afgebroken via een 'golden cross' in de koersgemiddelden.

In de iShares MSCI All Countries World index is er nu bijna sprake van een opwaartse uitbraak boven de drie koerstoppen die recent zijn ontstaan.

Zodra het aanbod rond deze toppen opdroogt, krijgt de vraag vrij spel. In die situatie zal het (H)oofd(S)chouderpatroon kunnen vervagen waardoor het directe gevaar van een koersimplosie wordt afgewend.

Een daling daarentegen in de komende weken onder het dieptepunt van vorige week zou overigens dringend risicomanagement afdwingen.

Vanmiddag worden in de Verenigde Staten de werkloosheidscijfers voor de maand juli bekendgemaakt, waar met enige argwaan naar wordt uitgekeken. Tegenvallende cijfers kunnen het sentiment op de beurzen drukken, maar anderzijds ook de Amerikaanse centrale bank een stapje verder zetten in de richting van een verdere verruiming van haar monetaire politiek. Met de werkloosheidscijfers op komst, noteren de futures op Wall Street in de buurt van het slotniveau van gisteren. Een duidelijke richting zal waarschijnlijk pas na de publicatie van de cijfers gekozen worden. Wachten op trendommekeer bij wereldbeurzen Een verandering in de richting van de trend geschiedt volgens Theodoor Gilissen Bankiers zelden abrupt, maar vraagt doorgaans tijd. Vorig najaar was er in de iShares MSCI All Countries World index gedurende drie maanden sprake van een convergentie in het proces van vraag en aanbod. Halverwege januari 2012 werd het proces van lagere toppen opwaarts afgebroken via een 'golden cross' in de koersgemiddelden. In de iShares MSCI All Countries World index is er nu bijna sprake van een opwaartse uitbraak boven de drie koerstoppen die recent zijn ontstaan. Zodra het aanbod rond deze toppen opdroogt, krijgt de vraag vrij spel. In die situatie zal het (H)oofd(S)chouderpatroon kunnen vervagen waardoor het directe gevaar van een koersimplosie wordt afgewend. Een daling daarentegen in de komende weken onder het dieptepunt van vorige week zou overigens dringend risicomanagement afdwingen.